Index Vakbarát Hírportál

Az aknamentesítésért kampányol egy dalmát lap

2009. december 30., szerda 07:37 | aznap frissítve

A Slobodna Dalmacija kezdeményezésére meg akarnak tisztítani egy 370 hektáros területet. Horvátországban kétezer aknabaleset történt bő másfél évtized alatt.

Humanitárius akciót kezdett a taposóakna-mentes életért a Slobodna Dalmacija című horvát napilap, mert még mindig szedi áldozatait az akna; a szülők a horvátországi háború befejezése után tizenhét évvel is félve engedik iskolába a gyerekeket.

A közép-dalmáciai Sibenik fölött, Knin felé a Promina hegység előterében, több falu közelében még mindig 370 hektár területen aknákat rejt a föld. A napilap kezdeményezésére ezt a területet akarják megtisztítani az aknáktól. Dalmácia és a nagy kikötőváros, Split művészei, zenészei jótékonysági koncerteket tartanak és a bevételből fedezik majd a veszélyes és költséges műveletet.

Az újságnál kiszámolták, hogy egy négyzetméter terület aknátlanítása 15 euróba (4 ezer forintba) kerül, és ezt az összeget bankba is át lehet utalni Aknamentesítsd a saját négyzetméteredet! szlogennel.

Paulo Coti, Promina község elöljárója arra panaszkodott, hogy olyan államban élnek, amelyből kiveszett morál, a közösségi érzés, az egyszerű polgárok csak egymásra számíthatnak, és nagyon örül a napilap humanitárius kezdeményezésének. Felelősnek érzi magát ugyanakkor, hogy a község vezetése a gazdasági válságra, pénzhiányra hivatkozva eddig nem aknamentesítette a térséget.

Horvátországban a délszláv háború (1991-1996) óta - feltételezések szerint - még mindig ezer négyzetkilométer területen rejt aknákat a föld. Az ország soha nem gyártott taposóaknát, ugyanakkor tíz év alatt mintegy kétezer aknabaleset következett be, ezekből csaknem 500 halálos kimenetelű volt.

Rovatok