Index Vakbarát Hírportál

Jemen-konferenciát hívott össze a brit kormányfő

2010. január 1., péntek 18:25

Nemzetközi konferenciát hívott össze január végére Jemen ügyében Gordon Brown brit kormányfő, aki szerint a jemeni radikalizálódás az egész világot fenyegeti.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal pénteki bejelentése  szerint az értekezletet a január 28-ára korábban meghirdetett londoni Afganisztán-konferenciával párhuzamosan tartanák. Gordon Brown pénteken - még a Jemen-konferencia tervéről szóló bejelentés előtt - közzétett újévi üzenetében leszögezte: véleménye szerint térségi és globális fenyegetést jelent most már Jemen is, amely "a terrorizmus tenyészhelyévé és potenciális menedékévé vált".

A brit miniszterelnök tényként említette, hogy a december végi amerikai légi merényletkísérlet nigériai gyanúsítottja - aki előzőleg egy neves londoni egyetemen tanult - szintén Jemenben került kapcsolatba szélsőségesekkel, és néhány rövid hónap alatt kiképezték az öngyilkos művelet végrehajtására.

A brit kormányfő hivatalának pénteki közleménye szerint a Brown által összehívott londoni nemzetközi Jemen-konferencián azt vitatnák meg, hogy miként lehet szembeszállni a Jemenben folyó radikalizálódással. Az értekezlet céljai között szerepel annak meghatározása, hogy a jemeni kormánynak milyen terrorellenes intézkedéseket kell hoznia, és ehhez milyen összehangolt nemzetközi segítségre van szüksége.

A rendezvényen áttekintik a radikalizálódástól leginkább fenyegetett jemeni térségek fejlesztésének támogatását, a jemeni biztonsági erők kiképzésének segítését, valamint a térségben folyó nemzetközi terrorellenes tevékenység jobb összehangolását. A Downing Street szerint a Jemen-konferencia tervét a Fehér Ház és az EU támogatja, és London igyekszik elérni Szaúd-Arábia, valamint a Perzsa-öböl menti államok támogatását is.

Rovatok