Index Vakbarát Hírportál

Megtámadták a Mohamed-karikatúrák egyik készítőjét

2010. január 2., szombat 07:07

Egy szélsőséges iszlamista szervezettel és az al-Kaidával is kapcsolatot tartó szomáliait lőttek meg rendőrök péntek este a nyugat-dániai Aarhusban, amikor a férfi be akart hatolni a Mohamed prófétáról készült karikatúrák egyik szerzőjének a házába - közölte a helyi rendőrség.

A támadónak agresszív szándékai voltak, egy kés volt nála. Őrizetbe vették - közölték a bűnüldöző szervek. A dán hírszerzés adatai szerint a 28 éves férfi kapcsolatban áll egy szomáliai szélsőséges iszlamista szervezettel, az al-Shebabbal és az Oszama bin Laden vezette nemzetközi terrorhálózat kelet-afrikai szárnyának vezetői köreivel.

A rendőrségi közlés előtt nem sokkal médiajelentések számoltak be arról, hogy a négy éve a dán sajtóban megjelent 12 karikatúra egyik alkotójának, Kurt Westergaardnak az otthonába próbált meg behatolni egy férfi két társával.

A karikatúrasorozat a muzulmán világ féktelen dühét váltotta ki, és az elmúlt években a rajzok szerzőit többször is halálosan megfenyegették. A jelenleg 74 éves Westergaard készítette a muzulmánok körében a legnagyobb megbotránkozást kiváltó, Mohamedet egy pokolgép gyújtózsinórját rejtő turbánnal ábrázoló rajzot. 2006-ban két embert tartóztattak le, mert a karikatúrista meggyilkolására készültek.

Rovatok