Index Vakbarát Hírportál

Rakétavédelmet vihetnek a tengerpartra

2010. január 3., vasárnap 21:37

Lengyelország állítólag rakétaelhárító rendszert telepít a Balti-tenger partján. A nagyhatótávolságú rakétákkal felszerelt bázis 2012-re készülne el.

Lengyelország rakétaelhárító rendszert akar kiépíteni a Balti-tenger mentén, hogy ezzel védje tengerpartját ellenséges hajóktól, írta vasárnapi kiadásában a Rzeczpospolita. A lengyel újság, amelyre a hírt felröppentő orosz RIA Novosztyi hírügynökség hivatkozott, úgy tudja, hogy a leendő támaszpontot Lebork térségében építenék fel 2012-ig.

Az építéssel a lap szerint a norvég Kongsberg konszernt bízta meg a varsói kormány. A maga nemében Európában a legkorszerűbbnek tervezett bázison 200 kilométer hatótávolságú NSM rakétákat telepítenének. A támaszpont létrehozásának költségeit 108 millió euróra (kb. 30 milliárd forintra) becsülik.

Bogdan Klich lengyel védelmi miniszter decemberben közölte, hogy az Oroszországgal határos országban márciusban megkezdik amerikai Patriot elhárító rakéták telepítését.

Moszkvára való tekintettel Barack Obama amerikai elnök 2009-ben bejelentette, hogy Washington lemond a George Bush által Európába tervezett rakétavédelmi pajzs bizonyos elemeinek telepítéséről. A lengyel földre tervezett rakétákat és a Csehországba tervezett radarrendszert Oroszország a saját biztonsága ellen irányuló fenyegetésnek tekintette, és vehemensen tiltakozott azok telepítése ellen.

Rovatok