Index Vakbarát Hírportál

Gázhiányt okozott a rendkívüli hideg Nagy-Britanniában

2010. január 5., kedd 13:10 | aznap frissítve

Komoly közlekedési káoszt és gázellátási problémákat okozott a szélsőséges időjárás Nagy-Britanniában. Gordon Brown miniszterelnök szerint nincs nagy baj, a rossz idő általában problémákat okoz.

Káoszt okozott a szokatlan hideg, a hó és a jég Nagy-Britannia nagy részén, jelentette a BBC. A brit meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki, a fagyok folytatódnak.

Skóciában -15 fokot mértek, de az ország nagy részén fagypont alatti a hőmérséklet. A nagy hideg már a gázellátásban is fennakadásokat okozott, Belgiumból és Norvégiából kellett plusz készleteket vásárolni a 30 százalékkal megemelkedett fogyasztás kielégítésére. Hétfőn, története során másodszor a National Grid, a nemzeti gázellátó hálózat figyelmeztetést adott ki, arra kérte az áramszolgáltatókat, hogy kevesebb gázt használjanak a hiány miatt.

Gordon Brown miniszterelnök ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozva tagadta, hogy gázválság lenne. Szerinte "mindig is nehézségeket okoz a rossz idő".

De a szokatlan időjárás nem csak a gázellátásban okoz problémákat. A BBC jelentése szerint Közép-Angliában hatalmas közlekedési káoszt okozott a havazás, és nem csak a közúti közlekedésben. London és Leeds között szünetel a vonatközlekedés, Edinburgh és Glasgow között pedig akadozik a forgalom.

A légiközlekedésben is fennakadások vannak, az EasyJet már nyolc járatát törölte. Az ország északnyugati részében pedig csak az életveszélyes esetekre reagálnak a mentők.

Rovatok