Index Vakbarát Hírportál

Biztonságos heroin-kézikönyv közpénzen

2010. január 6., szerda 14:18 | aznap frissítve

Michael Bloomberg New York-i polgármestert azzal vádolják, hogy a keménydrogok fogyasztását normalizálja: egy 16 oldalas tájékoztató füzetet adatott ki heroinfüggőknek, melyben hasznos tanácsokkal látják el az olvasót.

Kedden kényszerült magyarázkodásra a New York-i polgármester, miután a bírálói szerint a közpénzen készített kiadvány az intravénás kábítószerezést népszerűsíti. A hatóságok azzal védekeztek, hogy a 16 oldalas füzet a heroin-túladagolás elkerülésére tanítja a drogosokat.

New Yorkban a véletlen drogtúladagolás a negyedik vezető halálok a fiatal felnőttek körében. Évente több mint 600 ember hal meg emiatt, érvel az amerikai nagyváros egészségügyi ügyosztálya, akik szerint a függők leszoktatása sok esetben irreális elvárás. Az egészségügyiek hangsúlyozzák, hogy a kiadvánnyal az AIDS-veszélyre is felhívták a heroinosok figyelmét. „Nyilvánvalóan nem érdekünk, hogy nőjön a HIV-betegek száma” – közölte Bloomberg, aki szerint a város kötelessége a kemény drogok fogyasztóit megvédeni a kockázatoktól.

A tájékoztató füzet 10 lépésben magyarázza el, mire kell ügyelni a túladagolás elkerülése érdekében, kezdve az anyag elkészítésétől az injekció beadásáig. A kiadvány címe Take care, take charge, azaz óvatosságra és felelősségteljes használatra szólít fel. Ennek jegyében figyelmeztet az egyedüli heroinfogyasztás veszélyeire és az egymásra figyelés fontosságára. Leírja, mit kell tenni túladagolás esetén a kifejezetten erre a célra beszerzendő elsősegélydoboz segítségével.  A legfontosabb alapismeretnek a steril tűhasználatot tartja, ami kapcsán a füzet kitér az AIDS és hepatitisz betegségek elkerülésére, illetve kezelésére. A két utolsó fejezet pedig a depresszió leküzdésében és a heroinról való leszokásban igyekszik segíteni.

A tájékoztató füzetet ellenzők - köztük a New York-i rendőrség - szerint azonban az inkább útmutatónak tekinthető füzet nemcsak azt sugallja, hogy a heroinfogyasztás hogyan lehet biztonságos is, hanem kifejezetten normalizálja azt. Azokra a tippekre hivatkoznak, melyek azt részletezik, hogyan kell pontosan összeállítani a keveréket vagy eltalálni a vénát. Az olvasmányos, színes rajzokkal illusztrált füzet például külön fejezetet szentel a helyes és pontos belövésnek az erek védelmének érdekében. „Ha nem sikerül eltalálni elsőre, húzd ki a tűt, és próbáld újra” – szól az útmutató, hogy lehet elkerülni az érfal felsértését.

New York vezető drogügyésze, Bridget Brennan a füzet visszavonását követeli. Szerinte eleve elvetélt ötlet biztonságos heroin-befecskendezést oktatni, mivel veszélytelen heroinfogyasztás nincs. „Akárhányszor mosunk kezet vagy töröljük át alkohollal a tűt, nem tudhatjuk, előtte mivel kezelték”. A heroin méreg, és minden alkalommal az életét kockáztatja az, aki azt fogyasztja, szögezi le.

Rovatok