Index Vakbarát Hírportál

Titokban buktatták volna Gordon Brownt

2010. január 6., szerda 16:54

Két korábbi munkáspárti miniszter titkos szavazáson akarta megbuktatni Gordon Brown brit miniszterelnököt, azonban a kormányzó párt nem támogatta a váratlan kezdeményezést. A választásokig már Brownnal készül a nagy vereségre számító párt.

Váratlan, ám a jelek szerint sikertelen puccskísérlet történt szerdán Gordon Brown brit miniszterelnök ellen, akinek eltávolítására két volt kabinettag próbálta rávenni a kormányzó Munkáspárt alsóházi frakcióját. Geoff Hoon egykori védelmi miniszter és Patricia Hewitt volt egészségügyi miniszter levélben kérte a képviselőket "titkos szavazásra" a vezetőváltásról.

Mindkét politikust az előző kormányfő, Tony Blair hívének tartják. Blair 2007 nyarán, két évvel harmadik választási győzelme után mondott le, átadva helyét Brownnak, aki addig a pénzügyminiszteri tisztséget töltötte be.

Hoon és Hewitt az alsóházi képviselőkhöz intézett levélben azt írta, hogy a javasolt titkos szavazással egyszer és mindenkorra le lehetne zárni a párt vezetőjének személyéről folyó vitát, amely szerintük mélyen megosztja a frakciót. A levél azonban egyetlen szóval sem utal arra, hogy szerzői kit akarnak Brown utódaként látni, és pontosan milyen módon képzelik az egész ügy megoldását.

Tony Lloyd, a Labour parlamenti csoportjának elnöke a BBC-nek a levél nyilvánosságra kerülése után kijelentette: a Munkáspárt frakciója nem támogatja Hoon és Hewitt kezdeményezését, és azt kéri Gordon Browntól, hogy ne is törődjön az egész üggyel.

A Munkáspárt szerdán délután külön nyilatkozatot adott ki az ügyben. Eszerint a kezdeményezés teljesen ellentétes a pártalkotmánnyal, az alapszabály nem nyújt lehetőséget "titkos szavazásra" a képviselőknek, és a vezetőválasztásban egyébként sem csak a törvényhozók vesznek részt, hanem a párt bejegyzett, tagdíjat fizető tagjai is.

Brown eltávolítására már korábban is történtek kísérletek, de eddig minden ilyen kezdeményezés elhalt. Politikai kommentátorok szerint Hoon és Hewitt próbálkozása azért is meglepő, mert alig néhány hónap van hátra a választásokig. Ha sikerülne kierőszakolni a vezetőváltást, az új Labour-vezérnek és kormányfőnek gyakorlatilag néhány napja maradna arra, hogy felkészüljön a választási kampányra.

Nagy-Britanniában legkésőbb június elején, de valószínűleg inkább valamikor március vége és május eleje között tartják a következő parlamenti választásokat. Ezek fő esélyese ezúttal az 1997 óta ellenzékben politizáló Konzervatív Párt.

Rovatok