Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a szlovák határrendészet vezetője

2010. január 7., csütörtök 19:25 | aznap frissítve

Lemond a szlovák idegen- és határrendészet vezetője a robbanószeres botrány miatt, a belügyminiszter azonban nem hajlandó távozni a posztjáról, pedig az ellenzék egy része ezt követeli tőle. Szlovákiában egyre nagyobb belpolitikai vihart kavar, hogy múlt szombaton gyakorlatozó rendőrök egy Poprádról Dublinba tartó repülőgép utasának poggyászában hagytak egy adag robbanószert.

Az idegen- és határrendészeti vezető lemondásáról Robert Kalinák belügyminiszter csütörtöki, pozsonyi sajtóértekezletén tett bejelentést. Közölte, elfogadja Tibor Mako kérelmét, és felmenti tisztségéből. Ő maga azonban a posztján marad.

A szlovák hatóságok azt állítják: gyakorlatoztak, és az egyik poggyászban kisebb adag hexogén maradt. A gondatlan rendőr annak ellenére sem szedte ki a robbanószert, hogy speciálisan kiképzett kutyája jelezte annak jelenlétét. Ám mulasztását azonnal jelentette a repülőtér igazgatóságának, onnan pedig az irányítórnyon keresztül üzentek az épp felszállni készülő gép pilótájának, aki ennek ellenére is vállalta az utat. A járatot üzemeltető Danube Wings légitársaság közölte: az út során nem volt robbanásveszély.

Nem lesz több ilyen

A miniszter a poprádi repülőtéren történteket "buta emberi hibának" nevezte. A szaktárca belső ellenőrzési szervei szerint a robbanószert a poggyászban hagyó rendőr több mindenben vétett, éppen ezért fegyelmi eljárás indul ellene. Azt is megvizsgálják, jogszerű volt-e a poprádi gyakorlat. A hasonló akciókat egyelőre lefújta a miniszter.

A legkisebb ellenzéki párt, a volt szlovák uniós biztos, Ján Figel vezette Kereszténydemokrata Mozgalom távozásra szólította fel a belügyi tárca vezetőjét. Hangsúlyozta: többrendbeli törvénysértés történt, és az eset rossz fényt vet Szlovákiára. Felhívta a közvélemény figyelmét, hogy a belügyminiszter és Robert Fico kormányfő napokig hallgatott, nem tettek semmit.

Ennél veszélyesebb is lehetett volna

A kereszténydemokrata pártelnök utalt arra is, hogy ha például drogról és thaiföldi úti célról lett volna szó, akkor a hatóságok felelőtlensége miatt akár életveszélyes helyzetbe is kerülhetett volna egy szlovák állampolgár. Thaiföldön halálbüntetés szabható ki a kábítószercsempész külföldiekre is. Figel hangsúlyozta: ha a belügyminiszter nem mond le, az ellenzék egyeztetni fog arról, miként vigye az ügyet a parlament elé.

A Magyar Koalíció Pártja közös találkozón hangolná össze az ellenzék fellépését. Közleményük szerint ez nemcsak a robbanószeres botrány, hanem az útdíj bevezetése körüli káosz miatt is szükséges volna.

Rovatok