Index Vakbarát Hírportál

Magyarország nem kezelheti rövidnadrágos gyerekként Szlovákiát

2010. január 7., csütörtök 11:24

A magyar-szlovák konfliktus olyan lappangó probléma, amely állandóan jelen van, jelentette ki Miroslav Lajcák. A szlovák külügyminisztert meglepte, hogy a magyar politika milyen hevesen reagált a szlovák államnyelvtörvényre. Szerinte a kormányoknak tárgyalniuk kéne. Arról nem beszélt, hogy a legutóbbi tárgyaláson született megállapodást miért rúgták fel.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint megengedhetetlen, hogy Magyarország "rövidnadrágos gyerekként" kezelje Szlovákiát. Lajcák a szlovák hírügynökségnek nyilatkozott a két ország konfliktusáról.

Szerinte a magyar-szlovák kapcsolat "lappangó probléma", amely "állandóan jelen van". A konfliktus amúgy szerinte régebbi, mint - az idén 15 éves - szlovák állam.

Lajcák szerint "nem meglepő", hogy a két ország viszonya "időnként kiélesedik". Ennek ellenére az meglepte, hogy milyen "dühvel lép fel időnként a magyar" politika. Leginkább a magyar kisebbség jogait sértő szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatos magyar reagálások lepték meg.

A szlovák külügyminiszter szerint a két ország kormányának tárgyalóasztalhoz kéne ülnie. Arról nem beszélt, hogy Robert Fico szlovák és Bajnai Gordon magyar miniszterelnök szeptemberben Szécsényben már találkozott, és ezen egyezséget is kötöttek, egyebek mellett a szlovák államnyelvtörvényhez kiadandó végrehajtási utasításról folytatandó egyeztetésekről. Szlovákia végül egyeztetés nélkül fogadott el a megállapodásban foglaltakkal és az EBESZ ajánlásaival is ellentétes végrehajtási utasítást decemberben.

"Az volt az érzésem, hogy Magyarországon mindenki abban versenyez, hogyan keresheti a problémát csak a mi oldalunkon" - jellemezte a magyar-szlovák vitát. "Magyarország semmi esetre sem viselkedhet úgy velünk szemben, mintha rövidnadrágos gyerekek lennénk."

Rovatok