Index Vakbarát Hírportál

Angola: Két terrorszervezet is vállalta a felelősséget

2010. január 14., csütörtök 13:25

A támadást másodikként magára vállaló csoport szóvivője közölte, nem lesz több akció, a togóiakat pedig véletlenül vették célba. Időközben a dél-afrikai focivébé biztonságos megrendezésével kapcsolatos aggodalmak is felerősödtek.

A héten az angolai Cabinda tartomány elszakadásáért küzdő szeparatista fegyveres szervezet, a FLEC egy második frakciója is magára vállalta a felelősséget a togoiakat ért terrortámadásért. A FLEC-FAC  a támadást elsőként magára vállaló FLEC-PM-el szemben azt állítja, a torna alatt nem hajtanak végre több akciót.

A szervezet szóvivője kedden Luandában közölte, véletlenül érte a támadás a togói focisták buszát. Az akció az eredeti tervek szerint a buszt kísérő rendőri járművek illetve a biztonsági szolgálat tagjai ellen irányult. A togói játékosok tapasztalataik alapján kételkednek ebben a forgatókönyvben. Emlékeik szerint minden jel arra utalt, hogy az ő buszuk volt a fő célpont.

A támadást követő bizonytalanság során komolyan felmerült, hogy a Cabindában tartandó mérkőzéseket átrakják egy másik helyszínre, de végül hétfő este felhangzott a kezdőrúgást jelző sípszó a kínaiak által felhúzott vadonatúj stadionban.

Nem csak Angola érdeke, hogy a világ közvéleménye minél hamarabb túltegye magát az eseményeken, hanem Dél-Afrikáé is, ahol idén nyáron rendezik a a vébét. A világbajnokság szervezői nem győzik árnyalni a két helyszín közelségéből adódó párhuzamosságokat.

„Ez olyan mintha a koszovói eseményeket hozták volna összefüggésbe a németországi világbajnoksággal” - jelentette ki egy dél-afrikai szóvívó. Egy másik közleményben a két ország közötti különbségekre hívják fel a figyelmet.

Igaz, hogy Dél-Afrikában a közbiztonsági helyzet okot adhat aggodalmakra - az országban napi átlag ötven gyilkosságot követnek el - az országot súlytó komoly problémák között azonban nem szerepel a terrorizmus.

A vb főszervezője az ANK rendezőinek felelősségét emelte ki. „Mióta tudjuk, hogy Angolában szeparatista csoportok működnek? Mik voltak az esélyei egy terrortámadásnak? Mindez köztudott volt. A szervezők feladata, hogy kezeljék az ilyen problémákat.”

Rovatok