Index Vakbarát Hírportál

Csalással vádolják egymást az elnökjelöltek Ukrajnában

2010. január 18., hétfő 22:40

Az ukrajnai elnökválasztás második fordulójába jutott jelöltek hétfőn csalással kezdték vádolni egymást. Timosenko támogatói szerint a választási bizottság adatai azt bizonyítják, hogy az ország keleti részében született eredményeket meghamisították. Janukovicsék közben azt állítják, hogy a hatalom a második forduló érvénytelenítésére készül. Megfigyelők szerint minden rendben volt.

Az ukrajnai elnökválasztás második fordulójába második helyen bejutott Julija Timosenko kormányfő kampányfőnöke, Olekszandr Turcsinov csalással vádolta meg a legtöbb szavazatot szerző ellenzéki pártvezető, Viktor Janukovics pártját.

A Janukovics vezette Régiók Pártjának parlamenti képviselője, Mikola Azarov szerint viszont a hatalom érvényteleníteni akarja a második fordulót.

Turcsinov hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, a központi választási bizottság adatai arról tanúskodnak, hogy Kelet-Ukrajnában a helyi választási bizottságokban meghamisíthatták a szavazás eredményét.

Turcsinov szerint többek között Donyeck, Luhanszk, Harkiv, Dnyipropetrovszk és más megyékről van szó, ahol állítólag közel 3 százalékkal csökkentették a Julija Timosenkóra leadott szavazatok számát, és ugyanolyan arányban növelték meg Viktor Janukovics eredményét.

A kampányfőnök szerint a Timosenko vezette pártszövetség, a BJuT által elvégzett szavazatszámlálás azt mutatja, hogy a két jelölt között a különbség mindössze mintegy 4 százalék.

Turcsinov közölte, úgy döntöttek, hogy nem nyújtanak be panaszt a bíróságra az első forduló eredménye miatt, mert ez csak nehezítené a felkészülést a második fordulóra és annak megtartását is. Meggyőződését fejezte ki, hogy a második fordulóban a jelenlegi kormányfő, Timosenko elegendő szavazatot kap a biztos győzelemhez, "hiszen az első fordulóban az állampolgárok többsége Ukrajna demokratikus, európai fejlődésére szavazott".

Mikola Azarov viszont a Kanal 5 televíziós csatorna választási műsorában azzal vádolta meg a hatalmat, hogy a második forduló érvénytelenítésére készül. A képviselő szerint a 2004. évi elnökválasztási kampány semmiség volt a mostanihoz képest.

A Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európa Tanács megfigyelői szerint a választások magas színvonalúak voltak és megfeleltek a legtöbb nemzetközi demokratikus normának. Az EBESZ bejelentette, hogy a második fordulóra is körülbelül annyi megfigyelőt küld, mint amennyit az első fordulóra. A vasárnapi szavazást több mint 3000 külföldi megfigyelő követte figyelemmel.

Ukrajnában február 7-én tartják az elnökválasztás második fordulóját, amelyben Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártja vezetője és Julija Timosenko kormányfő mérkőzik meg az államfői tisztért.

Rovatok