Index Vakbarát Hírportál

Háromezer-ötszáz kéksapkás megy Haitira

2010. január 19., kedd 18:30 | aznap frissítve

Úgy tűnik, képtelenek úrrá lenni a káoszon, a kéksapkások mellett amerikai katonák is érkeznek. A vöröskereszt az erőszakra hivatkozva félbeszakította a segélyprogramot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag jóváhagyta, hogy a világszervezet további 3500 kéksapkást küldjön a földrengés sújtotta Haitira a biztonság erősítése és a segélyakció támogatása céljából.

A 15 tagú testület ezzel elfogadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár előző nap beterjesztett kérését, amely kétezer katona és 1500 rendőr küldésére vonatkozott.

A karibi országban jelenleg hétezer kéksapkás békefenntartó katona állomásozik, ezenkívül egy 2100 fős nemzetközi rendőri erő segít a rend fenntartásában.

Tízezer amerikai katona megy

Az amerikai hadsereg tízezer katonát telepít Haiti területére és partjai közelébe a nagyszabású segélyművelet támogatására. A CNN tudósítása szerint Haitin elkeseredett túlélők százezrei várják a nemzetközi segélyeket.

A tengerészgyalogosok már meg is kezdték a bevonulásukat Haiti fővárosába, az első katonák az elnöki palota közelében foglaltak el állásokat. A 82. légi szállítású hadosztály mintegy ötven, teljes harci felszerelést viselő emberét helikopterek vitték a romokban álló palotához, miközben társaik Port-au-Prince-től 16 kilométerre délnyugatra szálltak partra. Ez utóbbiak az egyik tisztjük tájékoztatása szerint arra készülnek, hogy a szomszédos falvakon keresztül felvegyék a kapcsolatot az ENSZ kéksisakosaival.

Félbeszakították a segélyosztást

Közben a pattanásig feszült légkör miatt a nemzetközi vöröskereszt munkatársai kénytelenek voltak félbeszakítani a segélyek szétosztását a haiti főváros, Port-au-Prince egyik kerületében - közölték a szervezet genfi székhelyén.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) helyszínen tartózkodó vezető koordinátora, Riccardo Conti azt közölte, hogy a csoport a közeli napokban ismét megkísérli a segélyek szétosztását. "Jelenleg a mindenüket elvesztett emberek elkeseredettsége miatti légkör rendkívül nehézzé teszi tevékenységünket" - fűzte hozzá.

A vöröskeresztes munkatársak beszámolói szerint a múlt heti pusztító erejű földrengés túlélői végső elkeseredettségükben egyre több erőszakos cselekményt követnek el.

Rovatok