Index Vakbarát Hírportál

Szivárgás egy németországi urándúsítóban

2010. január 22., péntek 16:31 | aznap frissítve

Baleset történt egy gronaui üzemben, ahol atomerőművek fűtőelemeihez szükséges uránt dúsítanak. Egy embert nagy mértékű sugárzás ért, őt kórházban ápolják. Az üzemeltető cég szerint a lakosság nincs veszélyben. Egy felmérés szerint a Németországban élők kétharmada közelében működik nukleáris létesítmény, ami baleset esetén közvetlen veszélyt jelenthet.

Nukleáris anyag szivárgott ki egy németországi urándúsítóban csütörtök este, egy embert kórházba szállítottak, akit nagy mértékű sugárzás ért, írja az AFP. A gronaui üzemben atomerőművek fűtőelemeihez szükséges uránt dúsítanak.

Az üzemeltető cég közleménye szerint radioaktív szennyeződés nem került a környezetbe. „A szivárgás a lakosságra nem jelent veszélyt, az illetékes hatóságokat azonnal tájékoztatták.”

A kórházba szállított dolgozót csak elővigyázatosságból helyezték megfigyelés alá 24 órára, tájékoztatott a brit Urenco német leányvállalatának szóvivője.

Az észak-rajna-vesztfáliai hatóságok vizsgálatot indítottak. Az atomenergiát felügyelő tartományi gazdasági minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az Urenco még éjjel eljutatta jelentését a düsseldorfi hivatalba, az értékelés folyamatban van. A hatóságok egyelőre nem tudják pontosan, mi történt, se a baleset okait, se a körülményeket nem tudták még tisztázni.

Az urándúsító Németország nyugati részén, a holland határ közelében fekszik, 1985 óta működik. A Dpa jelentése szerint a csütörtöki baleset a tartályok előkészítése közben történt, amikor urán-hexafluorid (UF6) szabadult fel. A szennyeződést szűrők segítségével elvezették, a legfrissebb mérések szerint a sugárzás nem éri el az egészségügyi határértéket.

A Deutsche Welle csütörtöki cikke szerint a német lakosság kétharmada él atomlétesítmények közelében, ami baleset esetén közvetlen veszélyt jelenthet. Az Atomenergia-atlasz című kiadvány összeállításából az derült ki, hogy Németország 17 nukleáris létesítményének 150 kilométeres sugarú körzetében élők száma a különböző zónák függvényében 5,4 és 11,8 millió között van. A brémaiak például hat atomerőművel vannak körbevéve, ott egy nukleáris baleset kockázata különösen nagy.

A német kormány a közelmúltban döntött úgy, hogy támogatja több olyan atomerőmű élettartamának meghosszabbítását, amelyek a korábbi tervek szerint bezárásra voltak ítélve. A tervnek egyébként része az is, hogy a legnagyobb energiaszolgáltató társaságoknak profitjuk egy részét megújuló energiaforrások fejlesztésére kéne fordítaniuk. A cégekkel Angela Merkel kancellár tárgyal ennek részleteiről.

Rovatok