Index Vakbarát Hírportál

Putyin óva int a despotizmustól

2010. január 23., szombat 11:44

Az orosz politikai rendszer reformjáról tárgyaltak a pártok Moszkvában. Medvegyev szerint a regionális parlamentekben lejjebb kellene vinni a bejutáshoz szükséges határt, míg Putyin szerint a változtatásoknál el kell kerülni a végleteket.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pénteken az államtanács Moszkvában tartott ülésén figyelmeztetett, hogy a politikai rendszert óvatosan és megfelelő időben kell reformálni. "El kell kerülni a politikai élet ukranizálódását, de a totalitarianizmus és a despotizmus felé sem szabad elindulni" - mondta, előbbit az instabilitással kötve össze. Az ülésen a pártok először foglalkoztak kizárólag a politikai rendszer reformjával, amelyre a parlamenten kívüli pártok vezetőit is meghívták.

Az orosz miniszterelnök egyben élesen elutasította, hogy megvizsgálja a regionális választási csalásokra vonatkozó panaszokat, amelyek az intereneten több helyen is megjelentek. "Az interneten minden második oldal pornó" - mondta.

Az ülést vezető Dmitrij Medvegyev orosz elnök azt mondta, hogy a súlyos csalásokról szóló állításokat nem tudták bizonyítani, a bíróságra került negyven esetből alig néhányban állapítottak meg visszaélést. Szerint az orosz politikai rendszer nem tökéletes, de működik.

Arról is beszélt, hogy a mai társadalomban elkerülhetetlen a nézetek pluralitása, amelyet figyelembe kell venni, és a politikai irányítás elveinek meg kell felelniük a sokszínűségnek.

Medvegyev a parlament két házához november 12-én intézett üzenetében már tett javaslatokat a régiók politikai intézményeinek megreformálására. A pénteki tanácskozáson bejelentette, hogy hamarosan törvényjavaslatot terjeszt a duma elé, amely alapján a regionális parlamentekben helyet kaphatnának a szavazatok öt százalékát megszerző pártok is. A szövetségi parlament esetében a bejutási küszöb 7 százalék. Az Egyesült Oroszországnak 315 helye a 450 fős dumában.

Rovatok