Index Vakbarát Hírportál

The Observer: Magyarország megtévesztéssel adatott ki két brit gyanúsítottat

2010. január 24., vasárnap 13:37

A magyar hatóságok "félrevezetéssel" érték el, hogy az eljáró londoni bíróság hozzájárult két brit gyanúsított kiadatásához, írta a magyarországi vizsgálati fogságban lévő két brit ügyvédeit idézve a The Observer. A két britet azon az alapon adták ki, hogy büntetőeljárás indul ellenük, de a hatóságok valójában még a bizonyítékokat gyűjtik. A Fővárosi Főügyészség szerint azonban nem jártak el helytelenül, Magyarországon már a vizsgálati szakaszban ki lehet adni az európai elfogatóparancsot, ügyészségi vádemelés nélkül is.

Michael Turner és üzlettársa, Jason McGoldrick egy marketing-vállalkozást működtetett Magyarországon. Miután a cég hat éve csődbe ment, vádat emeltek ellenük azzal a gyanúval, hogy 134 ügyfelet csalárd módon 18 ezer fonttal (5,4 millió forint) megkárosítottak. A brit hatóságok kiadták Turnert és McGoldricket Magyarországnak, ahová a két gyanúsított november 2-án megérkezett. A legnagyobb vasárnapi brit baloldali lap írása szerint a két brit "önként repült Budapestre", arra számítva, hogy bírósági tárgyaláson kell megjelenniük. Ehelyett "megbilincselték és börtönbe hajították őket".

Havi egy látogatás, heti egy zuhany, napi egy óra testmozgás

A lap szerint "több mint 80 napi fogva tartás után" eddig egyetlen rendőrségi kihallgatás volt az ügyben. A brit őrizeteseknek naponta mindössze egy óra testgyakorlást engedélyeznek, hetente egyszer zuhanyozhatnak, és havonta egyszer látogathatják meg őket hozzátartozóik, áll a The Observer cikkében. A lap szerint a magyar bűnügyi igazságszolgáltatási rendszer "kemény, bürokratikus és hírhedten lassú".

Az újság idézi a két brit jogi képviselőit, akik szerint a magyar hatóságok félrevezető módon érték el az eljáró londoni bíróságnál a kiadatás jóváhagyását, azt a benyomást keltve, hogy az ügyészségi anyag elkészült, és a gyanúsítottak már a bírósági eljárásra utaznak Magyarországra. Lord Dartmouth, aki az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját (UKIP) képviseli az Európai Parlamentben – e párt fő programja a brit EU-tagság feladása – a napokban Budapesten járt, hogy kifejezze aggályait a magyar hatóságoknak.

Még a bízonyítékokat gyűjtjük

A brit politikus a The Observernek azt mondta: az európai elfogatóparancs, amelynek alapján a két britet kiadták, "rosszul átgondolt ... nem megfelelő jogszabály", amelyet "ezek után ismét át kell tekinteni". Lord Dartmouth szerint Budapesten "példaszerű udvariassággal" fogadták, ám az ügynek "aligha ez a lényegi pontja ... (a két britet) azon az alapon adták ki, hogy büntetőeljárás indul ellenük, de a hatóságok valójában még a bizonyítékokat gyűjtik".

A magyar fél a lap szerint cáfolja, hogy helytelenül alkalmazta volna a kiadatási eljárást. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a The Observernek elmondta: a magyar törvények teljes összhangban vannak azokkal az EU-bizottsági ajánlásokkal, amelyek az európai elfogatóparancs kibocsátását szabályozzák. Elmondta azt is, hogy Magyarországon már a vizsgálati szakaszban ki lehet adni az európai elfogatóparancsot, ügyészségi vádemelés nélkül is.

Az ügy már korábban politikai szintre emelkedett. A két brit gyanúsított parlamenti képviselője novemberben közölte, hogy Jack Straw brit igazságügyi miniszter elé tárja az esetet. Jim Knight hangot adott annak a véleményének is, hogy az európai elfogatóparancsot "ez esetben helytelenül alkalmazták". A két brit gyanúsított rokonai és barátai a brit parlament és a londoni magyar nagykövetség előtt is tüntettek már az ügyben.

Rovatok