Index Vakbarát Hírportál

Párizs büntetné a burkát

2010. január 26., kedd 18:27 | aznap frissítve

Bizonyos, állami pénzből finanszírozott intézményekben és a tömegközlekedési járműveken büntetnék a francia parlament illetékes bizottságának javaslata szerint az arcot elfedő, muszlim nők által viselt kendőt, melyet a büntetéspártiak egyfelől a szélsőséggel, másfelől a férfi-női egyenlőség sárbatiprásával azonosítanak.

Hónapok óta folyó nyilvános vita után elkészült a francia parlament illetékes bizottságának javaslata a burka-ügyben, azaz a muszlim nők arcot elfedő kendőjének viselésének büntetéséről. A kérdés erősen megosztotta a pártokat, a közvéleménykutatások szerint a franciák többsége viszont tiltaná a kendőviselést. Nicolas Sarkozy elnök a vitában úgy fogalmazott, a kendők nem szívesen látottak Franciaországban, de nem szabad megengedni, hogy törvényben stigmatizáljanak embereket - idézte a parlamenti bizottsági jelentésről most beszámoló BBC.

A bizottsági javaslat szerint részlegesen büntetnék a kendő viselését, azaz meghatározott helyeken tiltanák azt: kendővédett övezetté tennék az iskolákat, a kórházakat, a kormányzati intézményeket és tömegközlekedést is. A bizottság szerint egy nőtől elvárni, hogy eltakarja az arcát, szembe megy a szekularizáció ellenes, egyenlőséget hirdető francia köztársasági eszmékkel. Ugyanakkor a kendőt nemcsak a női elnyomás, hanem az extrém fundamentalizmus jelképének is tartják sokan.

Franciaországban él becslések szerint Európában a legtöbb muszlim, számukat ötmillóra becsülik. Érdekesség, hogy a francia belügyminisztérium adatai szerint ehhez képest mintegy 1900-ra tehető a burkát viselő nők száma.

Rovatok