Index Vakbarát Hírportál

Újraválasztották a Sri Lanka-i elnököt

2010. január 27., szerda 10:28

Radzsakapsza a sikert elsősorban a Tamil Tigrisek szeparatista szervezet felszámolásának köszönheti. Ellenfelével évekig együtt küzdöttek a tamilok ellen, ám a viszony annyira megromlott, hogy a vesztes Fonszeka tábornok, miután körbevették kampányközpontját, "egy szomszédos ország" védelmét kérte.

Bár az összes szavazatot még nem számolták össze, biztosnak látszik, hogy Mahinda Radzsakapsza a leadott voksok több mint felét gyűjtötte be. A siker kulcsa a 25 éve tartó polgárháború befejezése, a lázadó tamilok lefegyverezése volt.

Az ellenzéki jelölt, Szárát Fonszeka tábornok kampányközpontjának tekinthető szállodát a nap folyamán mintegy száz fegyveres katona vette körbe a fővárosban, Colombóban. A kormányszóvivő szerint a katonák nem Fonszekát tartják fogva, hanem 400 szolgálatmegtagadó katonát keresnek.

A katonák elenőrzik a Cinnamon Lakeside Hotel érkező és távozó vendégeit, mert a kormány közlése szerint nem tudható, hogy a dezertőrök mire készülnek. Fonszeka szerint az "óvintézkedés" célja valójában az volt, hogy letartóztassák, ha ő nyer. Ezt a katonai vezetés cáfolta.

A BBC tudósítója ugyanabban a szállodában tartózkodik mint Fonszeka és stábja, szerinte a csapatok jelenléte miatt nagyon feszült a hangulat. Fonszekáék a csapatok visszahívását kérték a kormánytól.

Egy katonai szóvivő szerint azonban csak óvintézkedésről van szó. Fonszeka szerint a megfélemlítés már csak azért is értelmetlen, mert elfogadja a választás eredményét, ugyanis nem voltak csalásra utaló jelek.

Közel 85 százalékos feldolgozottság mellett a választási biztos szerint Radzsapakszára ötmillióan, ellenfelére 3,4 millióan szavaztak. A részvétel 70%-os volt. A hadsereget a partvonalra állítása miatt korábban otthagyó Fonszeka veresége azt jelenti, hogy az általa vezetett vegyes ellenzéki koalíciónak nem sikerült megosztani az ország többségét alkotó szingalézeket.

A BBC szerint bizonyíthatóan jelentős állami forrásokat költöttek a korábbi elnök Radzsapaksza kampányára. Az állami televízió például minden lépéséről beszámolt, kampányszlogenjeit az állami tulajdonú buszokra ragasztották. A választás a viharos kampányidőszak ellenére viszonylag békésen zajlott.

Rovatok