Index Vakbarát Hírportál

Felakasztottak két kormányellenes tüntetőt Iránban

2010. január 28., csütörtök 11:03

Felakasztottak Iránban a kormányellenes tüntetéseken való részvétel miatt még tavaly októberben elítélt két embert, jelentette a hivatalos iráni hírügynökség. A rezsim eddig tizenegy embert ítéltek halálra a kormányellenes tüntetések miatt. A csütörtökön felakasztottak az elsők, akiken végre is hajtották az ítéletet.

A tüntetők a választási csalások ellen tiltakoztak. A nemzetközi megfigyelők és az iráni ellenzék gyanúja szerint Mahmúd Ahmadinezsád elnök csak csalásokkal tudott hatalomba maradni a tavalyi választásokon.

A rezsim a tüntetőket a hatalom megdöntésére tett kísérlettel vádolta, a vallási vezetők pedig isten ellenségének minősítették a tüntetőket - ezzel egyből garantálva is a halálos ítéleteket.

A két kivégzett egy monarchista szervezethez tartozott. Egyikük ügyvédje azt állította a francia hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a férfit még két hónappal a választás, illetve az azt követő tüntetéssorozat kezdete előtt letartóztatták. Családjának fenyegetésével csikartak ki belőle vallomást.

Rovatok