Index Vakbarát Hírportál

Elviszik New Yorkból a szeptember 11-i pert

2010. január 29., péntek 22:12

A New York-i polgármester tiltakozása miatt mégsem a városban tartják majd a szeptember 11-i terrortámadások értelmi szerzőinek perét. Michael Bloomberg szerint az évekig húzódó per túl költséges lenne.

A Fehér Ház új helyszínt keres, valószínűleg nem New Yorkban fogják bíróság elé állítani Halid Sejk Mohammedet, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét, jelentette a CNN.

A Fehér Ház azután mondott le arról, hogy a pert Manhattanben, a repülőgépes merénylők által romba döntött Világkereskedelmi Központ egykori ikertornyainak a tőszomszédságában tartsák meg, hogy Michael Bloomberg polgármester korábbi döntését megváltoztatva a héten közölte, nem támogatja a New York-i helyszínt.

Bloomberg és más New York-i politikusok szerint a manhattani per esetén a biztonsági és szervezési költségek csillagászati összegekre rúgnának. A rendőrség becslése szerint a feltehetően több évig elhúzódó eljárás évente több mint kétszázmillió dollárjába kerülne a városnak, több mint kétezer ellenőrző pontot kellene felállítani az érintett kerületben. A városrész lakói sem fogadnák szívesen a folyamatos készültséget, ezenkívül az egész város biztonságát meg kellene erősíteni az esetleges újabb terrortámadásokkal szemben.

A jelenleg Kuba szigetén, a guantánamói katonai börtöntáborban őrzött terroristák bíróság elé állítása mérföldkő a Bush-féle terrorellenes háború lezárásában, Guantánamo felszámolásában.

A 2973 halottat követelő szeptember 11-i merényletek értelmi szerzője, valamint a szervezésben közreműködő négy társa minden bizonnyal halálbüntetést fog kapni. Mohammed a vallatások során bevallotta, hogy ő agyalta ki a repülőgép-eltérítéses támadásokat és tárta fel tervét Oszama bin Laden al-Kaida-vezérnek még 1996-ban. Pénzügyi támogatást kért a tervhez, felügyelte annak végrehajtását és részt vett a gépeltérítők kiképzésében Afganisztánban és Pakisztánban.

Rovatok