Index Vakbarát Hírportál

Kalinák: van videofelvétel Dunaszerdahelyről, de nem éles a kép

2010. január 29., péntek 22:39

Nem mondott le a szlovák belügyminiszter, aki a dunaszerdahelyi rendőrattakot jogszerűnek tartja, Malina Hedvig megverését pedig nem ismeri el.

A szlovák belügyminiszter azt állította, hogy van felvétele a 2008-as őszi dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történt rendőrségi beavatkozásról, de a felvétel elmosódott, nem éles. "Ha meg is mutatnám, nem elégítené ki önöket. Nem vagyok videofilm-kölcsönző" - jelentette ki Robert Kalinák a szlovák parlamentben pénteken este, amikor a lemondását követelő ellenzék - köztük a magyar képviselők - bírálataira válaszolt. "Megértem, hogy az MKP-nak (a Magyar Koalíció Pártjának) nem tetszik a dunaszerdahelyi beavatkozás, az azonban törvényes volt" - húzta alá a miniszter.

A szlovák rendőrség a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan bajnoki mérkőzésén lépett fel rendkívül keményen a hazai és a Magyarországról érkezett szurkolók ellen. Számosan megsérültek. Az ügy súlyos feszültséget okozott Pozsony és Budapest viszonyában.

A Malina-ügy nem úgy volt

Malina Hedvig, a 2006 nyarán Nyitrán megvert magyar diáklány ügyével kapcsolatban leszögezte, hogy az eset másképpen történt, mint ahogy azt a lány állította, s már le is zárták az ügyet. "Az ügy a főügyészség azon állásfoglalása óta, hogy az eset nem az általa (a Malina által) leírt módon történt, le van zárva, tehát már három éve" - jelentette ki Kalinák. A miniszter szerint egyetlen bizonyíték sem került elő, amellyel lehetne cáfolni, hogy az eset nem történt meg.

Emlékeztetett: az ügyészség most hamis tanúvallomás gyanúja miatt foglalkozik Malina Hedviggel, s ebben a rendőrségnek - az eredeti ügytől eltérően - már nincs szerepe. Úgy vélte: a témát most már csak Malina Hedvig ügyvédje élteti. "Ebbe a vitába nem kívánom belekeverni a rendőrséget" - jegyezte meg a politikus.

Robert Kalinák végül megtarthatta tisztségét, mivel az ellene indított bizalmatlansági indítványt a 150 tagú parlamentben csak 44 képviselő támogatta. Az ellenzék elsősorban azért követelte lemondását, mert őt teszik felelőssé a repülőutasok csomagjába csempészett robbanóanyagok botrányáért.

Rovatok