Index Vakbarát Hírportál

Már csak 800 turista várakozik a Machu Picchun

2010. január 29., péntek 10:08

Az időjárás barátságosabbá vált, így felgyorsult a Machu Picchun ragadt turisták mentése, már csak 800 ember vár a sorára. Az Egyesült Államok is besegít a helikopteres mentésbe.

A legtöbb turistát már evakuáltak a perui mentőcsapatok Machu Picchu romjai közeléből, ahol a külföldiek napokon keresztül el voltak zárva a külvilágtól a heves esőzések miatt. Csütörtökön kedvezőbb volt a térségben az időjárás, így felszállhattak a mentőhelikopterek.

A perui turisztikai miniszter azt közölte, hogy 1400 turistát sikerült kimenekíteni az ország déli részé fekvő Aguas Calientes településről és környékéről, ami a Machu Picchu romokhoz vezető út kedvelt kiindulópontja. Martin Perez szerint azonban nagyjából nyolcszázan még mindig ott maradtak, őket legkorábban helyi idő szerint péntek reggel tudják kimenekíteni.

A múlt hétvégi heves esőzések miatti áradások és földcsuszamlások szinte teljesen elzárták a külvilágtól Aguas Calientest, ahol több mint kétezer külföldi turista rekedt, akik egy része - a segítségre várva - részt vállalt a kárelhárítási munkában. A többségében latin-amerikai, és európai országokból, illetve az Egyesült Államokból érkezett turisták egyebek mellett homokzsákok töltésében segítettek a helyieknek. Hétfő óta 2500 embert menekítettek ki, az idősekkel és a gyerekekkel kezdték.

Kimentésükre 12 helikopterrel - közte hat amerikai géppel - indultak a perui hatóságok. Michael McKinley, az Egyesült Államok peruit nagykövete szerint Washington támogatja, és nem irányítja a mentési munkálatokat, amelyek két-három nap alatt befejeződhetnek.

A hatóságok beszámolója szerint a szélsőséges időjárás 5 ember halálát okozta, 15 éve nem tapasztaltak ilyen heves esőzéseket.

Rovatok