Index Vakbarát Hírportál

Észak-Koreába menekült egy amerikai

2010. január 30., szombat 09:43

Politikai menedékjogot kért Észak-Koreában az az amerikai férfi, aki néhány napja lépte át illegálisan az ázsiai ország határát, és akit azóta ott őrizetben tartanak.

Az egyik legnagyobb dél-koreai napilap, a Dong-A Ilbo meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, egy 28 éves amerikairól van szó, aki azért ment Észak-Koreába, mert nem akar többé a kapitalista világban élni.

"Azért jöttem ide, mert nem akartam ágyútöltelék lenni a kapitalista haderőben. Az észak-koreai hadseregben akarok szolgálni" - mondta a lap szerint a fiatal amerikai.

A múlt hónapban Phenjan egy másik amerikai állampolgár elfogásáról is beszámolt: ő szintén Kína felől jutott be a külvilágtól hermetikusan elzárkózó országba.

Az illető személyazonosságát nem hozták nyilvánosra, de szinte biztosra vehető, hogy egy koreai származású misszionáriusról, Robert Parkról van szó. Állítólagos célja, hogy igyekezzen rávenni az észak-koreai vezetést az országban raboskodó politikai elítéltek szabadon engedésére.

Úgy tudni: Kim Dzsongilnek címzett levelet is vitt magával. Az írás arra kéri az ország első számú vezetőjét, hogy zárhassa be a táborokat, tegyen intézkedéseket honfitársai életkörülményeinek javítására és az emberi jogok betartására.

Rovatok