Index Vakbarát Hírportál

Mikulás Dzurinda nem indul a parlamenti választáson

2010. február 1., hétfő 19:53

Az előző kormányfő hivatali ideje alatt állítólag privatizációs bevételeket mostak tisztára fiktív cégek és svájci bankok felhasználásával. Dzurindáéknak nem volt jó válasza Ficóék vádjaira.

Mikulás Dzurinda volt szlovák miniszterelnök, az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elnöke nem indul jelöltként a június 12-re kiírt parlamenti választáson. Ezt a szlovák politikus jelentette be hétfői pozsonyi sajtóértekezletén. Dzurinda megtartja a pártelnöki tisztségét. Az SDKU új listavezetőjét előválasztáson választják meg a párt tagjai.

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke néhány hete került nagy nyomás alá, miután Robert Fico kormányfő azzal vádolta meg az SDKU-t, hogy kormányzása idején visszaélt a privatizációval és svájci bankokon, illetve fiktív cégeken keresztül hatalmas pénzeket mosott tisztára. Dzurinda ugyanakkor azt állította: Fico, aki egyben az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke, "nagyon piszkos játékot játszik", amelynek célja az SDKU, s egyben az ő lejáratása.

Helyi megfigyelők és a szlovákiai sajtó szerint azonban Dzurindának, illetve pártjának nem sikerült hitelesen megcáfolni Fico vádjait és megmagyarázni ezeket a már korábban is sokat vitatott eseteket, amelyekben a kormányfő most új tényeket, látszólag bizonyítékokat hozott nyilvánosságra. Az ellenzéki politikus a sajtóértekezleten kijelentette: televíziós vitára hívja ki Robert Ficot, hogy a nagy nyilvánosság előtt ütköztessék nézeteiket és érveiket.

Rovatok