Index Vakbarát Hírportál

Durvul az ukrán kampány

2010. február 3., szerda 14:56 | aznap frissítve

Vasárnap tartják az ukrán elnökválasztás második fordulóját, a két jelölt közötti küzdelem egyre élesebb.

Február 7-én tartják az elnökválasztás második fordulóját Ukrajnában. Az első forduló két győztese, az oroszbarátnak tartott Viktor Janukovics és Julia Timosenko miniszterelnök - a jelenlegi elnök egykori harcostársa a Janukovicsot megbuktató narancsos forradalomban - küzd meg egymással.

Viktor Janukovics kedden kijelentette: ha megválasztják, az egyik legfontosabb feladatának fogja tekinteni, hogy elmozdítsa helyéről a Timosenko-vezette kormányt.

Kiszámíthatatlan végkifejlet

Ehhez egyelőre nincs meg a kellő parlamenti többsége, így ha be akarja tartani az ígéretét, az könnyen előre hozott parlamenti választásokhoz vezethet. A mostani kampány hangnemét figyelembe véve, ez a sárdobálás elhúzódását jelentené.

Az első fordulóban Janukovics 35,3 százalékot szerzett, 10 százalékponttal megelőzve Timosenkót. A maradék, több mint 15 jelölt között megoszlott szavazatok nagyobb része azonban valószínű Timosenkóé lesz, így a második forduló végeredménye megjósolhatatlan.

Timosenko eddig kétszer próbálta tévévitára kihívni ellenfelét, hiába. Janukovics azt mondta, nem hajlandó a hazugságok és mocskolódások versenyében részt venni. Majd hozzátette: ha Timosenko azt szeretné, hogy nőként kezeljék, tartsa a konyhában a szeszélyeit.

Csak Janukovics hűlt helyét mutatták

Timosenko sem bánik kesztyűs kézzel ellenfelével. Hétfő este egyedül lépett fel egy televíziós vitaműsorban, ahol csak Janukovics helyét tudta mutatni a kamera. Partner híján 100 percen keresztül csak ő beszélt. Janukovicsról azt mondta: "bár nincs itt, érzem a szagát. Ez a félelem szaga. Nem akarom, hogy egy egyszerű, gyáva ember legyen nemzetünk következő vezetője."

A kedélyek annyira felforrósodtak, hogy egyes elemzők szoros eredmény esetén akár a 2004-2005 fordulóján megtörtént események - tüntetések, sátras forradalom, újra megtartott második forduló - megismétlődését sem tartják lehetetlennek.

Rovatok