Index Vakbarát Hírportál

Hős vagy bűnöző a srebrenicai kulcsfigura?

2010. február 3., szerda 12:03 | aznap frissítve

Elutasították a menekültkérelmét Ausztriában annak a szerb férfinak, aki 2005-ben bizonyítékot szolgáltatott a srebrenicai népirtásról, írta egy osztrák hetilap.

Jovan Mirilo a vérengzést rögzítő felvételt egy emberi jogi aktivistának adta át, aki eljuttatta a hágai Nemzetközi Törvényszékhez. 2007-ben Ausztriába menekült, és ott a rangos Bruno Kreisky-díjjal tüntették ki. Állítása szerint hazájában halálos fenyegetéseket kapott, a menekültügyi hatóság azonban bűnözőnek vagy csalónak tartja őt - írta a Falter.

A cikk szerint a hatóság első fokon elutasította Mirilo menekültkérelmét, a döntést egy névtelen szakértői véleményre alapozta. A szakvélemény szerint Mirilo nem emberi jogi aktivista, hanem ellenkezőleg, maga is kapcsolatban állt a szerb szélsőjobboldallal és a vérengzést elkövető hírhedett szerb alakulattal, a Skorpiókkal. Utóbbira utal a vélemény írója szerint az is, hogy egy skorpiót ábrázoló tetoválást visel a karján. A jelentés szerint Mirilo okirathamisítással is gyanúsítható.

Félelemből kért névtelenséget

Az emberi jogok védelmében szerzett érdemeket jutalmazó Bruno Kreisky-díj zsűrije visszautasította a feltevést, hogy tévedtek volna. Magával Carla Del Pontéval, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészével egyeztettek a kitüntetés odaítélése előtt.

Az Amnesty International emberi jogi szervezet ausztriai irodájának vezetője szerint Mirilo politikai értelemben menekült. A lapértesülések szerint a vélemény készítője maga is az életét félti. Heinz Patzelt szerint viszont a jogállamisággal ellentétes volna, ha névtelen szakvélemény alapján toloncolnának ki bárkit. A jogvédő óva intett attól, hogy szorult helyzetben lévő embereket "egy négyszobás polgári lakás falai közül" ítéljenek meg.

Nem az állam jelent veszélyt

Szerbia nemrég került le a vízumköteles országok listájáról, így jogilag biztonságos országnak minősül. Manfred Nowak osztrák nemzetközi jogász, az ENSZ kínzás elleni különmegbízottja viszont arra figyelmeztetett: nem az állam, hanem azok a csoportok jelentik a problémát, akikre nézve a felvétel terhelő bizonyíték.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék népirtásnak mondta ki a 8 ezer bosnyák áldozatot követelő srebrenicai tömegmészárlást. A tanúvallomások mellett film- és videofelvételekkel, valamint tömegsírok feltárásával alátámasztott gyilkosságokkal összefüggésben a Skorpiók több tagját is elítélték.

Rovatok