Index Vakbarát Hírportál

Ökomenikus pogány szentély nyílik az amerikai légierő akadémiáján

2010. február 3., szerda 13:17

Az amerikai légierő coloradói akadémiáján komolyan veszik a vallási toleranciát. Ezért hamarosan egy pogány szentélyt is építenek, hogy a druida pilóták is szabadon gyakorolhassák vallásukat.

Szabadtéri pogány szentélyt építenek az amerikai légierő coloradói akadémiáján, jelentette az AP. A két koncentrikus sziklakörből álló szentélyben a légierő pogány, újpogány, druida és földhívő pilótáji is hódolhatnak majd vallásuknak.

A szentély azért szabadtéri, mert "a természetben lenni és összhangba kerülni vele az egész lényege", nyilatkozta az amerikai hírügynökségnek Brandon Longcrier őrmester, a kezdeményezés szponzora. Szerinte a pogány szentély létesítése "drámai módon javítja majd a hangulatot, az emberek gondolkodását és a kapcsolatot a természettel".

A szentély amúgy a véletlen szükség műve. Az akadémia látogatóközpontja közelében tavaly több szikla kilazult, ezért el kellett szállítani onnan. A köveket egy hegytetőre szállították, ahol aztán koncentrikus köröket építettek belőlük. Longcrierben az építmény felidézte a pogány szentélyek hangulatát, ezért kapott az alkalmon. "Jó helynek tűnt, hogy a kadétok ellazulhassanak".

A pogány szentély ötletét még a keresztények is felkarolták. William Ziegler alezredes, az akadémia egyik tábori lelkésze szerint a pogány kegyhely kijelölése összhangban van az akadémia vallási toleranciát hirdető elveivel, egyben jól szolgálja a szabad vallásgyakorlás alkotmányos eszméjét is.

Az akadémián már eddig is voltak katolikus, protestáns, zsidó, muzulmán és buddhista kegyhelyek. De az akadémián az ateistákat is tiszteletben tartják.

Rovatok