Index Vakbarát Hírportál

Lopással vádolnak három képviselőt és egy lordot Nagy-Britanniában

2010. február 5., péntek 13:04

Miután csütörtökön kiderült, hogy a brit képviselők összesen több mint egymillió font költségtérítést vettek fel jogosulatlanul, pénteken három alsóházi képviselő és egy felsőházi lord ellen is lopás vádjával indítottak eljárást. További gyanúsítások is várhatóak.

Három munkáspárti képviselő és egy konzervatív lord ellen emelt vádat az angol-walesi ügyészség, mert érintettek a brit belpolitikát tavaly megrázó költségtérítési botrányban. Valamennyiük ellen lopás vádjával indul eljárás.

A Guardian jelentése  egy volt miniszter, Eliot Morley,  valamint a Bury Northot képviselő David Chaytor és a Livingstont képviselő Jim Devine a három alsóházi képviselő, aki ellen vádat emelnek. A felsőház tagjai közül a konzervatív Lord Hanningfieldet állítják bíróság elé.

Az ügyészség pénteki bejelentése egy nappal követte azt a jelentést, mely szerint a brit képviselőknek összesen egymillió font (314 millió forint) jogosulatlan költségtérítést kell visszafizetniük.

A brit költségtérítési botrányt a Telegraph robbantotta ki, amikor publikálta, hogy képviselők tucatjai költségtérítésből újították fel házaikat, valamint jogosulatlanul vettek fel lakhatási és utazási támogatásokat is. Volt olyan képviselő, akit többezer fontot költött kiskertje kiépítésére.

A Telegraph megszerezte a költségtérítések teljes dokumentációját, egyben azt az iratot is, ami bizonyította, hogy az alsóház tisztségviselői megpróbálták eltusolni az ügyet. A lap leleplező cikke után a rendőrség is vizsgálatot kezdett.

A Guardian értesülései szerint Morley-t 30 ezer font (tízmillió forint) közpénz ellopásával gyanúsítják. Chaytor 18 ezer fontot (5,6 millió forintot), Devine nyolcezer fontot (2,5 millió forintot) lopott - hozzájuk képest Hanningfield piti bűnöző, ő csak egy éjszakai szállás díját számolta el jogosulatlanul. Brit sajtóértesülések szerint az ügyben további vádemelések várhatóak.

A költségtérítés gyakorlatát vizsgáló könyvvizsgáló, Sir Thomas Legg csütörtöki jelentése szerint a rendszer "mélységesen hazug" volt, az alsóház pénzügyeseinek döntései "minden alapot" nélkülöztek.

A brit kormány a költségtérítési botrány kirobbanása után még tavaly törvényt alkotott, amely alapján felállítják a Független Parlamenti Szabályozó Hatóságot. A jövőben a politikától független testület bírálja majd el a költségigényeket. A javaslatot mindhárom brit párt támogatta.

Rovatok