Index Vakbarát Hírportál

Menedékjogot kért Obama nagynénje

2010. február 5., péntek 06:44 | aznap frissítve

Kiutasíthatja vagy menedékjogban részesítheti Barack Obama kenyai nagynénjét egy bostoni bíróság. Zeituni Onyango tíz éve él illegális bevándorlóként az országban. Obama nem segíti, de a nagynéni szerint ez így van jól.

Tíz éve él illegális bevándorlóként az Egyesült Államokban Zeituni Onyango, Barack Obama amerikai elnök kenyai nagynénje. Onyango, aki Obama apjának féltestvére, 2004-ben menedékjogot kért, de nem kapta meg és kiutasították az országból.

De nem hagyta el az Egyesült Államokat, hanem egy közösségi tulajdonú bostoni lakásban bujkált. 2010-ben újra menedékjogot kért.

Ügyét zárt ajtók mögött tárgyalták. Onyango kerekesszékben érkezett a tárgyalásra, ahol tanúként két orvost is meghallgattak. A tárgyaláson azt mondta, orvosi kezelése, valamint a Kenyában dúló törzsi összecsapások miatt kell az Egyesült Államokban maradnia.

A bíró nem hozott ítéletet, május 23-ra napolta a döntést.

"Sem az elnök, sem a családja nem segít a nagynéninek a perköltség kifizetésében" - jelentette ki Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője. Állítása szerint Obama, amióta 2008-ban megtudta, hogy nagynénje illegálisan az országban van, nem is beszélt vele.

"Továbbra is azt mondjuk, hogy ebben az országban a törvények mindenkire vonatkoznak" - mondta Gibbs, majd hozzátette hogy az elnök semmilyen módon nem áll kapcsolatban ezzel az igazságügyi eljárással.

Onyango egy tavaly novemberi interjúja szerint autoimun betegség miatt bénult le, de már újra járni tanul. Soha nem kérte Obama segítségét, mondta. "Neki semmi köze az én problémámhoz."

Az elnök emlékirataiban szeretetteljesen utalt nagynénjére, és leírta találkozását vele akkor, amikor 1988-ban Kenyában járt.

Rovatok