Index Vakbarát Hírportál

Janukovics nyerte az ukrán választást

2010. február 7., vasárnap 18:21 | tizennégy éve frissítve

Egyre valószínűbb az ellenzéki Viktor Janukovics győzelme Ukrajnában. A szavazatok 96,27 százalékának összeszámlálása alapján 48,34 százalékára számíthat, ellenfelét, Julija Timosenko kormányfőt a szavazók 46,05 százaléka támogatta. A választások eredményének elismerését fogják javasolni az Európa Tanács megfigyelői, jelentette be másfél órával a választások vége előtt Eörsi Mátyás, a megfigyelőcsoport vezetője. Az ukrán sajtóban viszont visszaélésekről is szó van. Timosenkóék ezer szavazókör eredményét akarják megsemmisíttetni, nagyobb utcai megmozdulásokról egyelőre nem érkeztek hírek.

Viktor Janukovics már a neki kedvező exit pollok ismeretében bejelentette győzelmét, azonban a felmérésekben jelzett 4-5 pontos előnynél szorosabban alakult az urkajnai elnökválasztás második fordulója. Az ellenzéki vezető a szavazatok 96,27 százalékos feldolgozottsága mellett 48,34 százalékkal vezet a 46,05 százalékot szerző Julija Timosenko miniszterelnök előtt.

A két jelölt közötti különbség azonban várhatóan ennél jobban már nem csökken, mivel a választási bizottság állítása szerint a Janukovics bázisának számító déli és keleti területekből érkeznek még szavazatok.

A szavazóknak az urnától való távozásakor való megkérdezésén alapuló országos felmérés szerint az ellenzéki pártvezető a szavazatok 48,7 százalékára számíthat, ellenfelét,Timosenkót a szavazók 45,5 százaléka támogatta. A GfK Ukraine felmérése szerint Janukovics a szavazatok 49,8 százalékát kapta, Timosenko pedig 45,2 százalékot.

Timosenko nem ismerte el vereségét

A szűk különbség miatt ugyanakkor Timosenko újraszámolást kérhet, és a már vasárnap jelzett csalásgyanúk és kifogások miatt bíróságon támadhatja meg a végeredményt. Ezzel azonban tovább húzódna a bizonytalanság, ami súlyos következményekkel járhat az ország jelenlegi gazdasági helyzetében.

Timosenko már vasárnap napközben jelezte, hogy meg fogja támadni a választások eredményét, mert szerinte csalások történtek. Esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy nem fogadja el az eredményt, szerinte az exit pollok alapján korai még győztesről beszélni."Amíg az utolsó szavazólapot fel nem dolgozzák, nem lehet semmilyen eredményről sem beszélni" - mondta.

A nemzetközi megfigyelők szerint ugyanakkor rendben zajlottak a választások. Az eddigi információk alapján rendben zajlott az ukrajnai elnökválasztás második fordulója, nyilatkozta az MTI-nek Eörsi Mátyás, az európai választási megfigyelők vezetője másfél órával az urnazárás előtt. Ezért a választások eredményének elismerését fogják javasolni. "Nem tudjuk még, ki nyert, de legitimnek kell tekinteni, akit az ukrán nép megválasztott, és Ukrajnának meg kell mutatnia, hogy egy békés hatalomátadásra is képes a választás után" - mondta.

Vasárnap este Janukovics még kijelentette, hogy Timosenkónak gondolkoznia kellene lemondásán. Ennek ellenére nem elképzelhetetlen, hogy a két tábor a háttérben egyezkedik: Timosenko elismerheti a végeredményt, ugyanakkor cserébe egyelőre maradhat miniszterelnök. A törvényhozásban egyik oldalnak sincs biztos többsége, parlamenti választásokat pedig csak 2011-ben tartanak

Nem kezdődtek nagy tüntetések

Timosenko korábban azzal fenyegetőzött, hogy még a 2004-es narancsos forradalomnál is nagyobb tüntetések élére áll, ha Janukovics csalással nyeri meg a választást. Egyelőre nem szólította utcára támogatóit, és a vasárnap esti nyilatkozataiban viszonylag mérsékelt hangot ütött meg, amely nem vetíti előre az esetleges tiltakozásokat. Timosenko hétfőn délután tart sajtótájékoztatót.

A Régiók Pártja az exit pollok nyilvánosságra hozása után bejelentette, hogy több utcai megmozdulást is terveznek az eredmény megvédésére, és akár a központi választási bizottság épületét is biztosítják majd saját támogatóikkal.

Az ukrán belügyminisztérium jelentése szerint már kétezren érkeztek buszokkal az ország különböző régióiból, hogy Janukovics győzelmét ünnepeljék, írja a Kyiv Post. Timosenkoék korábban azt állították, hogy Janukovics kétezer volt rendőrt és biztonsági őrt hozott a fővárosba, hogy felhasználja őket egy esetleg tüntetéskor.

Meztelen nők várták Janukovicsot

Napközben visszaélésekről érkeztek hírek. Julija Timosenko miniszterelnök-elnökjelölt kampányfőnöke, Olekszandr Tucsinov koraesti sajtótájékoztatóján már azt követelte, hogy a választási bizottság semmisítse meg ezer kelet-ukrajnai választókör eredményeit. Állítása szerint a Janukovics fellegvárának számító donyecki medencében nem engedték be Timosenko megfigyelőit a szavazókörökbe.

A kampányfőnök napközben azt állította, hogy egy Ivano-Frankivsk-i szavazóhelyiségben Janukovics emberei meggyilkolták egyik megfigyelőjüket. A rendőrség az AP-nek megerősítette, hogy valóban meghalt valaki a választókörzetben, azonban nem említették, hogy történt-e idegenkezűség.

A Kyiv Post, a legnagyobb angol nyelvű ukrán lap beszámolója szerint a főváros környékén is voltak visszaélések. Kijev térségében a rendőrség 17 szavazóhelyiségben kobzott el összesen negyven olyan tollat, amelyekben eltünős tinta volt. "Minden gyanús tollat begyűjtöttünk és vizsgálatra küldtünk" - jelentette közleményében az ukrán belügyminisztérium.

Kijevben négy félmeztelen nő tiltakozott abban a szavazóhelyiségben, ahol Janukovics is leadta a voksát. "Elég volt az ország megerőszakolásából!" - kiáltották a csak farmernadrágot viselő nők, kezükben "Segítség! Megerőszakolnak!" feliratú táblákat tartottak A rendőrség azonnal előállította a tüntetőket, akik elmondták: egyik jelöltet sem támogatják. Állításuk szerint akciójukat a másik elnökjelölt, Julija Timosenko szavazókörzetében csak azért nem tartották meg, mert nem volt pénzük Dnyipropetrovszkba utazni.

Megpróbálták eltávolítani a belügyminisztert

A belügyminisztériumot az egyik jelölt, Julija Timosenko szövetségese, Jurij Lucsenko vezeti. Lucsenkót a másik jelölt, Viktor Janukovics pártja és  szövetségesei másfél hete egy parlamenti szavazáson leváltották, de Timosenko miniszterhelyettessé nevezte ki, és ismét rábízta a rendőrség felügyeletét.

A rendőrségnek nagy szerepe lehet, ha a választások után ismét zavargások törnének ki, mint 2004 őszén, amikor Janukovics választási csalással próbálta legyőzni a jelenlegi elnököt, Viktor Juscsenkót.

A narancsos forradalomról is szavaztak

Több elemző szerint a vasárnapi szavazás egyben a narancsos forradalomról szóló népszavazásnak is betudható. 2004. novemberében az utcára vonuló több százezer embernek sikerült elérnie, hogy a legfelsőbb bíróság a csalások miatt elvegye Janukovicstól a győzelmét, a következő év elején megtartott újabb szavazáson pedig Viktor Juscsenko került az elnöki székbe, míg a parlamenti választások után a miniszterelnök szövetségese, Julija Timosenko lett.

A narancsos forradalmárok viszonya azonban megromlott, és a gazdasági válság közepén egymás embereit távolították el a vezető pozíciókból, miközben Janukovics ellenzéki szerepben vészelte át a recessziót. A körülmények korábban nem várt alkalmat jelentettek az oroszbarát ellenzéki vezetőnek, hogy visszatérjen a hatalomba.

Janukovics megválasztásával az ország közelebb kerülhet Moszkvához, habár az elnökjelölt kampányában azt ígérte, hogy elnökként az Európai Unió felé is nyit majd. Erre azért is szüksége lehet, mert az ukrán üzleti körökben egyre többen úgy vélik, hogy az oroszok mellett az EU-országok befektetőire is szükség van a gazdaság talpraállításához.

Rovatok