Index Vakbarát Hírportál

Irán maga fog előállítani nukleáris fűtőanyagot

2010. február 7., vasárnap 10:46 | aznap frissítve

Mahmúd Ahmadinezsád bejelentette vasárnap, hogy kezdjenek el hazai centrifugákkal 20 százalékosra dúsítani uránt a teheráni kutatóreaktor fűtőanyag-ellátása céljából. A hét elején még úgy tűnt, hogy bár feltételekkel, de elfogadják a Nemzetközi Atomenergia-ügynökég azon javaslatát, hogy Irán külföldre szállítaná 3,5 százalékosra dúsított uránkészletének nagy részét további dúsítás céljából, és 20 százalékost kapna vissza, hogy működtetni tudja vele kutatási célokat szolgáló reaktorát.

Ennek fényében megkérdőjeleződik annak a megállapodásnak a sikere, amely a Nemzetközi Atomenergia-ügynökég (NAÜ) és Irán között jönne létre különböző dúsítottságú urán cseréjéről. A NAÜ javaslata keretében Irán külföldre szállítaná 3,5 százalékosra dúsított uránkészletének nagy részét további dúsítás céljából, és 20 százalékost kapna vissza, hogy működtetni tudja vele kutatási célokat szolgáló reaktorát. Iráni vezetők többször kijelentették, hogy ha nem jön létre a megállapodás, akkor az ország képes lesz maga is elvégezni a 20 százalékosra dúsítást.

Ahmadinezsád éppen a hét elején közölte, hogy hazája elvileg hajlandó a külföldön történő dúsításra. Az iráni külügyminiszter, Manusehr Mottaki szombaton a müncheni nemzetközi biztonsági konferencián a NAÜ vezetője jelenlétében megerősítette ezt, illetve, hogy országa hajlandó az "uráncserére". Ugyanakkor kifejtette Teherán kétségeit és elgondolásait a javaslattal kapcsolatban.

Ezeket nem részletezte, de egy interjúban utalt arra: Teherán feltételeket támaszt, és mindenekelőtt a külföldön dúsítandó urán mennyiségének meghatározásába, valamint a dúsítás helyszínének kiválasztásába kíván beleszólást. Az Egyesült Államok és Németország Mottaki szavaira reagálva úgy vélekedett, hogy Irán nem hajlandó engedményekre atomprogramját illetően.

Rovatok