Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a Srí Lanka-i elnökválasztás vesztesét

2010. február 8., hétfő 20:17

Sri Lankán hétfőn letartóztatták a január végi elnökválasztáson vesztes Sarath Fonsekát. A nyugalmazott tábornokot "katonai vétséggel" vádolják, amelyet állítólag korábban, a hadsereg parancsnokaként követett el.

Őrizetbe vette a Srí Lanka-i katonai rendőrség hétfőn Sarath Fonsekát, aki a fő ellenzéki jelölt volt a múlt hónapban tartott elnökválasztáson, de alulmaradt Mahinda Radzsapaksze hivatalban lévő államfővel szemben, közölte Fonseka pártja. A Népi Felszabadítási Front (JVP) szerint katonák hatoltak be a párt irodájába, magukkal hurcolták és börtönbe zárták Fonsekát. Az akció közben az épületet felfegyverzett katonák vették körbe, megakadályozva, hogy riporterek és fotósok juthassanak be az irodába.

Fonseka, aki korábban a hadsereg parancsnoka volt, a január 26-elnökválasztáson a voksok 40,1 százalékát kapta meg. Ezzel alulmaradt a szavazatok 57,9 százalékával kényelmes győzelmet arató Radzsapakszéval szemben.

Fonseka a voksolás után közölte, hogy panaszt emelt a választási bizottságnál, a legfelsőbb bíróságtól pedig számos szabálytalanságra hivatkozva kérni fogja az eredmény eltörlését. Radzsapaksze egy héttel ezelőtt államcsínytől tartva felmentett tizenkét magas rangú katonatisztet.

Az elnökválasztás másnapján  katonák egész napra körülvették azt a colombói szállodát, ahol Fonseka tartózkodott. Az intézkedést azzal indokolták, hogy az épületben rejtőző dezertőrök után kutatnak. Múlt pénteken Fonseka irodájában házkutatást tartottak a biztonsági erők, "tiltott anyag" után kutattak.

Sri Lanka állami napilapja, a Daily Run információi szerint az 59 éves Fonsekát "katonai vétséggel" vádolják, amelyet azonban nem részleteztek. Egy másik, magántulajdonú napilap tudni véli, hogy a férfit egy korábbi, kormányellenes puccs tervezése miatt haditörvényszék elé állíthatják.

Az Indiai-óceánon található, 14 milliós lakosú Sri Lankán az elnökválasztást megelőző kampányban egyébként mindkét jelölt előnyt akart kovácsolni a hadsereg győzelméből, amely véget vetett a 37 éves polgárháborúnak Sri Lankán.

Az egykori Ceylon szigete 1948-ban a Brit Nemzetközösség teljes jogú domíniuma lett, majd a szigeten 1972-ben Srí Lanka néven kikiáltották a köztársaságot. A 2009-ben lezárult polgárháború a tamil felkelők vereségével ért véget. A Tamil Ilám Felszabadító Tigrisei azért küzdöttek, hogy a sziget északi fele önálló állammá váljon. A polgárháborúnak több tízezer halálos áldozata volt.

Rovatok