Index Vakbarát Hírportál

Szoros küzdelemben, de végül Janukovics nyert

2010. február 8., hétfő 13:56

Megnyerte az ukrán államfőválasztást az ellenzék oroszbarát vezetője, Viktor Janukovics. Egyelőre nincs jele annak, hogy az eddigi kormányfő, a vesztes Julia Timosenko korábbi ígéretéhez híven az utcára vezényelné híveit. A nyertes támogatói viszont már ünnepelnek.

 Országosan 70 százalékos részvételi aránnyal, hétfőn lezárult az ukrajnai elnökválasztás. Az eredmények 96,62 százalékos feldolgozottságnál 48,38 százalék volt Janukovics és 46,01 százalék Timosenko támogatottsága. A központi választási bizottság közölte, az 59 éves politikus előnyét a még összesítésre váró szavazatokkal már nem lehet behozni, így Janukovics hivatalosan is győztesnek hirdette ki magát, ellenfelét pedig arra kérte, fogadja el demokratikus módon vereségét.

Janukovics támogatói közül eddig ötezren gyűltek össze Kijevben, zászlókat lengetnek és az „Ukránok a tiszta választásokért” szlogent skandálják. Sokan közülük táncolnak az utcákon, és egésznapos koncerten vesznek részt a hideg és a hó ellenére is. Ezrek hullámoznak jelöltjük aláírásával díszített kék kampányzászlók alatt.

Feszült légkörben zajló választások

A vasárnapi választások rendkívül kiélezett helyzetben zajlottak. Bár Timosenkónak sikerült javítania eredményein (az első fordulóban 25 százalékot szerzett Janukovics 35 százalékához képest), már az első kör után sokan úgy vélték: a kudarca esetén kilátásba helyezett tömeges tüntetésekkel előre borítékolja a vesztes pozícióját. Ráadásul régi szövetségesével, az eddigi államfővel sem sikerült rendeznie konfliktusát.

A korábbi államfő, Viktor Juscsenko Janukovicsnak kedvezett azzal is, hogy egy nappal a választások előtt módosította a választási törvényt. Ennek eredményeképpen a választási bizottságokban a szavazatszámlálásnál már nem volt muszáj mindkét jelölt képviselőinek jelen lennie. Timosenko szerint ez csalásra ad lehetőséget, Janukovics szerint viszont így legalább nem tudják bojkottálni a szavazatszámlálást és a tüntetőket sem fogják hergelni.

Időközben bejelentés érkezett arról is, hogy az elektronikusan leadott szavazatokat nem számolták bele az eredménybe Ukrajna két szavazókörzetében. A választási bizottság szerint az e-mailben elküldött szavazatokat viszont feldolgozzák, csak nem helyi szinten, hanem a központi rendszerben. A késlekedésért a Választási Hivatal egyik hivatalnoka elnézést kért.

Kárpátalján Timosenko győzött

Kárpátalján Julija Timosenko szerezte meg a szavazatok többségét. A leadott voksok 100 százalékos feldolgozottsága után a szavazatok több, mint 51 százalékát szerezte meg szemben Janukovics 41 százalékos támogatottságával. Bár az előrejelzésekhez képest a miniszterelnök jobban szerepelt a régióban, de még így is kevesebben voksoltak rá, mint más nyugat-ukrajnai megyékben.

Míg Timosenkot az első fordulóban megelőzte riválisa, most sikerült leköröznie Janukovicsot. Szakértők szerint ez azért lehetséges, mert ő kapta meg azoknak az európai-beállítottságú fiataloknak a szavazatait, akik az első körben még nem rá, hanem az azóta kiesett fiatal elnökjelöltekre szavaztak.

Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártjának vezetője az első körben ugyan jobban teljesített, mint Timosenko, de a második körben már csak Beregszászban és Munkácson ért el jobb eredményt. A r

nagyrészt rá szavaztak, és őt támogatta az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség is.

A nemzetközi megfigyelők szerint a szavazás Kárpátalján nyugodt légkörben, rendben zajlott. A részvételi arány országos szinten az egyik legalacsonyabb volt: a megyieknek csupán 56 százaléka ment el szavazni.

Súlyos döntésekre lesz szükség

A helyzetet bonyolítja, hogy a nyertesnek nem csupán a választást kellett megnyernie, hanem a parlamenti többséget is a maga oldalára kell állítania. Parlamenti választásokat csak 2011-ben tartanának, Janukovics viszont már kilátásba helyezte a parlament feloszlatását, és az előrehozott választások kiírását. Ha ez nem megy, akkor a korábbi elnök, Juscsenko pártjával és a kommunistákkal kell szövetkeznie az oroszbarát vezetőnek ahhoz, hogy többséget szerezzen.

Annyi bizonyos, hogy az elhúzódó bizonytalanság rosszat tesz az országnak. A nyertesnek pedig nem lesz könnyű dolga, hogy kihúzza az országot az elmúlt tíz évben átélt gazdasági válságból.

A két esélyes a második fordulóban programjaikra már nem sok szót vesztegetett, csak arra koncentráltak, hogy ellenfelüket katasztrófának, magukat pedig a kisebbik rossznak állítsák be. Bár sok kérdésben eltérnek nézeteik, abban egyetértenek, hogy tárgyalni kell az IMF-el az ország belső problémái miatt megvont hitel lekéréséről.

Ukrajna gazdaságának rendbetétele kulcskérdés lesz: az ország GDP-je a válság hatására jelentősen visszaesett, és ezt a kereskedelem fellendítése orvosolhatja. Az elhúzódó uniós tárgyalások egy szabadkereskedelmi egyezmény ügyében viszont gátolják, hogy jelentősebb exporttevékenységet fejtsenek ki az Európai Unió felé - mely jóval nagyobb piac, mint Oroszországé.

Rovatok