Index Vakbarát Hírportál

Politikai foglyok tömegsírjára bukkantak Albániában

2010. február 9., kedd 08:19

Több tucatnyi ember maradványaira bukkantak egy elhagyott katonai bázis területén Albániában - jelentette be az albán miniszterelnök. Az áldozatokkal egyetlen fejlövéssel végeztek.

A Tirana közelében lévő egykori laktanya területén egy helyi férfi, Jovan Plaku már hónapok óta kutatott apja után, akit hazaárulás vádjával végeztek ki még 1976-ban. Az egyik helyen több tucatnyi holttestre és zsákokban lévő emberi csontokra bukkant, majd értesítette a hatóságokat. Sali Berisa albán kormányfő elmondta, hogy az áldozatokat egyetlen fejlövéssel végezték ki, és majd csak DNS vizsgálattal lehet majd őket azonosítani.

Enver Hodzsa 1944-ben kezdődött diktatúrája idején a több mint 26 ezer politikai foglyot börtönöztek be, míg további 32 ezret vidékre telepítettek ki. Az egykori rabokat tömörítő szervezetek adatai szerint 5577 férfit és 450 nőt végeztetett ki a kommunista rezsim. Hodzsa 1985-ben halt meg, öt évvel később pedig Albániában is bevezették a többpártrendszert, az áldozatok hozzátartozói csak ezután kezdhették el keresni szeretteiket. A kutatást azonban nagyon megnehezíti, hogy a titkosrendőrség megsemmisítette iratainak nagy részét, és nem maradt feljegyzés arról, hogy merre földelték el a "rendszer ellenségeit".

Rovatok