Index Vakbarát Hírportál

Kórházba szállították Bill Clintont

2010. február 11., csütörtök 23:20 | tizennégy éve frissítve

Az egykori amerikai elnöknek már volt szívműtétje, most mellkasi fájdalmai miatt szállították kórházba. A hivatalos nyilatkozatok szerint jól van.

Kórházba szállították New Yorkban Bill Clinton egykori amerikai elnököt a CNN értesülései szerint. A hírcsatornának két független hírforrás is megerősítette, hogy Bill Clintont erős mellkasi fájdalmak miatt hívtak mentőt. A források azonban azt nem tudták sem cáfolni, sem megerősíteni, hogy az egykori amerikai elnöknek esetleg szívinfarktusa, esetleg szélütés volt-e.

Clinton egyik munkatársa hivatalosan csak annyit mondott, hogy az egykori elnököt akkor szállították a Columbia Egyetem kórházába amikor némi fájdalmat érzett a mellkasában. A kórházban Clinton koszorúér-vizsgálatokon esett át, és két értágítót helyeztek el a szívkoszorúerében.

Clinton stábjának hivatalos bejelentése szerint az egykori elnök jól van, és továbbra is az ENSZ Haiti megsegítésére életre hívott programjában kíván dolgozni.

A CNN hírtelevízió tudósítása szerint a manhattani kórházban mellette volt lánya, Chelsea. Felesége, Hillary Clinton külügyminiszter pedig elindult Washingtonból New Yorkba. Az ABC News nem zárta ki, hogy Clinton lemondja ázsiai útját; a tervek szerint pénteken indul Katarba és Szaúd-Arábiába. .

A 63 éves Bill Clinton 1993 és 2001 között, két cikluson át volt az Egyesült Államok elnöke. 2004-ben bypass műtéten esett át, négy elzáródott artériát szabadították fel az eljárás során (a bypass műtét célja a szívizomzat vérellátásának javítása, olyan esetekben, amikor súlyosan beszűkültek vagy elzáródott koszorúerek). Egy évvel később újabb műtétre volt szüksége, hogy eltávolítsák a szívben összegyűlt folyadékot.

A bypass műtéten átesettek hajlamosabbak a szélütésre, a legújabb vizsgálatok szerint az ilyen beavatkozáson átesettek 2,2 százalékának lesz szélütése a műtét utáni években. Ráaádásul a The Washington Post szerint Clinton családjában már többen szenvedtek szívbetegségben, ezenkívül az exelnöknek magas a koleszterinszintje és vérnyomása, mindezek a kockázati tényezők hajlamossá teszik szívrohamra. Korábban szeretett szivarozni, elnöksége idején pedig közismert volt róla, hogy kedveli a hamburgert és a gyorséttermi ételeket.

A CNN megjegyezte, hogy a 63 éves exelnök a haiti segélyezési munkálatok nemzetközi koordinátoraként a napokban járt a karibi országban. A hírtévé hozzátette, "Clinton éjjeli bagoly, keveset alszik"

Rovatok