Index Vakbarát Hírportál

Megtámadtak két ellenzéki vezetőt Teheránban

2010. február 11., csütörtök 10:34 | aznap frissítve

Iránban megkezdődött az iszlám forradalom 31. évfordulójának ünneplése. Ellenzéki források szerint már kisebb incidensek is történtek, a rendőrség könnygázt is bevetett.

Irán már legyártotta a továbbdúsított urán első tételét, alig két nappal azután, hogy hozzákezdett a folyamathoz - jelentette be Teheránban Mahmúd Ahmadinezsád elnök.

A politikus az iszlám forradalom 31. évfordulóját ünneplő százezres, ujjongó tömeg előtt közölte, hogy Irán immár nukleáris állam, legyártotta a 20 százalékos szintre dúsított urán első tételét, és átadta az anyagot a tudósoknak. Kijelentette azonban, hogy Iránnak nem áll szándékában atomfegyvert gyártani.

Ahmadinezsád azt is mondta, hogy országa képes akár 80 százalékosra is dúsítani az uránt, de ezt nem teszi, mert nincs rá szüksége. Hozzátette, hogy hamarosan megháromszorozzák a 3,5 százalékosra dúsított urán előállítását.

Ellenzéki vezetőkre támadtak

Közben rendőrök és civil ruhás emberek megtámadták Teherán központjában az iráni ellenzék két vezető alakját, Mohammed Hatami korábbi elnököt és Mehdi Karubi volt elnökjelöltet, közölték iráni ellenzéki honlapok.

A két politikus az iráni iszlám forradalom évfordulója alkalmából meghirdetett felvonulásra tartott autóval, amikor ismeretlenek rájuk rontottak, és betörték a kocsi ablakát. Állítólag megsérült Karubi több testőre.

Rövid időre őrizetbe vették Ruhollah Homeini ajatolláhnak, az iráni iszlám forradalom atyjának unokáját. A rendőrség könnygázt vetett be Mir Hoszein Muszavi iráni ellenzéki vezér Teherán központjában tüntető hívei ellen.

Külföldiek nem tudósíthatnak

A rendőrség könnygázt és festékpatront vetett be Mir Hoszein Muszavi iráni ellenzéki vezér Teherán központjában több helyütt tüntető hívei ellen - közölték ellenzéki forrásból. A demonstrálók zöld transzparenseket emeltek a magasba, és ellenzéki jelszavakat skandáltak, de nem lehet tudni, hogy mekkora volt a létszámuk.

Független forrásból lehetetlen ellenőrizni az állítások valóságtartalmát, mert külföldi újságírók nem tudósíthatnak az ellenzéki gyűlésekről

Csütörtökön ünnepli az iráni állam a sahok uralmát megdöntő és a jelenlegi rendszert megalapozó iszlamista forradalom 31. évfordulóját. Az állami ünnepségeken a vezetés az erejét kívánja demonstrálni, az ellenzék várhatóan ismét tömegtüntetéseket szervez a nagyvárosokban. Részletek>>>

Rovatok