Index Vakbarát Hírportál

Megdöbbentő új képek az összedőlő ikertornyokról

2010. február 12., péntek 11:14

Rendőrségi helikopterről készített képeket mutatott be a WTC elleni terrotámadásról az ABC News. Ilyen perspektívából még nem lehetett látni korábban a tornyok összedőlését.

Eddig még nem látott légi felvételeket hoztak nyilvánosságra a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) tornyai ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásról. Az ABC News a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézettől (NIST) Freedom of Information Act (FOIA) információs szabadságról szóló törvényre hivatkozva kérte még 2009-ben a felvételek kiadását.

A képeket egy rendőrségi helikopterről készítették, és Jan Ramirez, a tervezett szeptember 11-i múzeum főkurátora állítása szerint már évekkel ezelőtt látta a felvételek egy részét New York-i rendőrkapitányságokon.

Egyedül a rendőrségi helikoptereket engedték felszállni az első tornyot ért támadás után. A képeket készítő Greg Semendinger nyomozó elmondása szerint azért küldték fel őket, hogy túlélőket keressenek a tetőn, azonban senkit sem tudtak megmenteni.

Jan Ramirez szerint a környező felhőkarcolókat is ellepő profelhőről készített felvételek a támadásról készített egyik legkülönlegesebb képek, egészen új perspektívából mutatják be a szörnyűségeket.

Rovatok