Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnában korlátozták a sörözést és dohányzást a közterületeken

2010. február 12., péntek 09:30

Korlátozták az alkohol és dohánytermékek árusítását, valamint a sörözést és a dohányzást a közterületeken Ukrajnában.

A sör és egyéb alacsony alkoholtartalmú italok közterületen történő fogyasztását és árusítását, valamint a dohányzást korlátozó törvénymódosítás lépett hatályba csütörtökön Ukrajnában.

A kijevi parlament által a napokban elfogadott, az alkohol, a sör és az alacsony alkoholtartalmú italok árusításának és fogyasztásának feltételeit szigorító jogszabály értelmében tilos a felsorolt italok fogyasztása az egészségügyi, oktatási és művelődési intézményekben, tömegközlekedési eszközökön és ezek megállóhelyein, az aluljárókban, zárt sportlétesítményekben (kivéve a műanyagpalackos söröket), felvonókban és telefonfülkékben, játszótereken, sportpályákon, valamint az államhatalmi szervek, önkormányzatok, állami intézmények épületeiben.

Tilos továbbá a sör és az alacsony alkoholtartalmú italok árusítása az egészségügyi és oktatási intézmények helyiségeiben és területén, zárt sportlétesítményekben (a műanyag palackozású söröket leszámítva), gyermekárukat forgalmazó üzletekben, kereskedelmi automatákból, írták ukrán hírportálok.

A törvénymódosítás lehetővé teszi a helyi önkormányzatok számára az alkohol, a sör és az alacsony alkoholtartalmú italok eladásának betiltását vagy korlátozását saját területükön a tömegrendezvények idejére, és ugyanez vonatkozik a dohányzásra is.

A jogszabály dohányzási tilalmat mondott ki az egészségügyi és oktatási intézményekre, játszóterekre, sportpályákra, lakóépületek lépcsőházaira, aluljárókra, liftekre, telefonfülkékre, a hazai és nemzetközi járatok tömegközlekedési eszközeire. A vendéglátóhelyeken, éttermekben, állami és önkormányzati szervek, vállalatok, intézmények és szervezetek épületeiben, zárt sportlétesítményekben csak az arra kijelölt helyen lehet dohányozni.

A jövőben tilos 18 év alatti fiataloknak alkoholt, sört és alacsony alkoholtartalmú italokat, valamint dohányárut eladni. A szabályt megszegő kereskedők 6,8 ezer hrivnyára (kb. 170 ezer forint) büntethetők, míg a speciális dohányzóhelyek kialakítását elmulasztó tulajdonosoknak vagy intézményfenntartóknak 3,4 ezer hrivnya bírsággal kell számolniuk.

Rovatok