Index Vakbarát Hírportál

Ostromállapot Drezdában ai bombatámadások 65. évfordulóján

2010. február 13., szombat 12:45 | aznap frissítve

Szélsőjobboldali tüntetők és baloldali ellentüntetők csaptak össze szombaton délután Drezdában a szövetséges amerikai és angol erők által a II. világháború végén a város ellen intézett bombatámadások 65. évfordulóján. Az áldozatokról való békés megemlékezés egyben a szélsőjobboldal elleni megmozdulássá vált.

Valóságos ostromállapot alakult ki szombaton délelőtt a németországi Drezdában, ahol ezen a hét végén emlékeznek meg a II. világháború végén a szövetséges amerikai és brit repülőgépek által a város ellen intézett bombatámadás 65. évfordulójáról.

A szélsőjobboldali tüntetők a rendőrökre is rátámadtak, akik védekezésül vízágyúkat vetettek be. Sérülésekről, illetve őrizetbe vételekről egyelőre nem érkezett jelentés.

A szászországi fővárosban minden évben egy pártok felett álló, polgári szervezet kezdeményezésére békésen emlékeznek meg a bombázások áldozatairól. A neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt azonban az évfordulót éve óta saját céljainak népszerűsítésére használja ki, és igyekszik megzavarni a megemlékezést.

A németországi szélsőjobboldal ezúttal is meg akarja zavarni azt a békés megemlékezést az áldozatokról. Ezek száma máig is vitatott, hivatalosan 25 ezerre teszik, de egyes becslések 135 ezret említenek.

A neonácinak tartott Német Nemzeti- Demokrata Párt  azt állítja, hogy a légitámadások több mint 250 ezer áldozatot követeltek, háborús bűncselekményről, egyfajta "holokausztról" beszél. Ennek jegyében az elmúlt években szélsőjobboldali tüntetéssé változtatta a békés megemlékezést. Az idei rendezvényre, amely kora délután kezdődik, az előzetes becslések szerint szerte az országból és külföldről  mintegy 8000 neonáci tüntető érkezik a szászországi fővárosba.

Balos, úgynevezett autonóm csoportok közben -  jelszavaik szerint "nácimentes Drezdát" követelve -  ellentüntetést  tartottak a szélsőjobboldali megmozdulás ellen, és ülőblokádokkal igyekeztek megakadályozni, hogy annak résztvevői bejussanak a városközpontba. Az összetűzés ennek nyomán tört ki, és a tüntetők a kivezényelt rendőröket sem kímélték.

A drezdai polgármester, Helma Orosz által vezetett békés megemlékezésen a különböző pártok, az egyházak és más demokratikus szervezetek több ezer képviselője vett részt. A jelenlévők nem csupán a 65 évvel ezelőtti bombázások áldozataira emlékeztek, hanem élőláncot alkotva tiltakoztak a szélsőjobboldal ellen is.

Az emlékezés és a tiltakozás jelképeként selyemből készült fehér rózsát tűztek kabátjukra, hangsúlyozva: elítélik, hogy az évfordulót szélsőjobboldali erők demokráciaellenes és embertelen ideológiák, illetve cselekedetek népszerűsítésére használják fel. A Fehér Rózsa a náci időkben egy müncheni ellenálló csoport neve volt, és egyben a háború, a fajüldözés, valamint az erőszak elutasításának szimbólumává vált.

1945. február 13-ról 14-re virradó éjszaka a szövetségesek három hullámban végrehajtott légitámadása romba döntötte Drezdát. A 772 brit és 311 amerikai repülőgép több mint hétezer tonna bombát dobott a városra, amelynek belső, mintegy 12 négyzetkilométernyi területe teljesen elpusztult. Mivel a támadás idején a városban nagyszámú menekült is tartózkodott Németország keleti részéből, a halottak számát nem tudták pontosan megállapítani.

Ez a szám máig is vitatott, hivatalosan 25 ezerre teszik. Az NPD ugyanakkor azt  állítja, hogy a légitámadások több mint 250 ezer áldozatot követeltek.

Rovatok