Index Vakbarát Hírportál

Drezda kitüntette Gorbacsovot

2010. február 14., vasárnap 12:17 | aznap frissítve

A kelet-európai békés átalakulás és a német újraegyesülés előmozdításában szerzett érdemeiért Drezda város különdíját adományozták vasárnap Mihail Gorbacsov volt szovjet államfőnek.

Mihail Gorbacsov Drezda város díjának első kitüntetettje, a jövőben azt évente adományozzák - jelképesen a város ellen a II. világháború végén végrehajtott szövetségesi légitámadás évfordulóján - egy olyan személynek, aki tevékenységével a háború és az erőszak elleni és a megbékélés melletti kiállást bizonyította.

A díj átadásának előestéjén mintegy 15 ezer drezdai a belváros köré vont élőlánccal akadályozta meg, hogy az évfordulón neonáci tüntetők megmozdulást tartsanak.

A szászországi fővárosban immár hagyományosan minden évben egy pártok felett álló, polgári szervezet kezdeményezésére békésen emlékeznek meg az amerikai és brit repülőgépek által végrehajtott bombázások áldozatairól.

Tüntettek a neonácik

A tartományi parlamentben képviselettel rendelkező, jelszavai és törekvései alapján neonácinak tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) azonban háborús bűncselekménynek tartja a támadást, egyfajta "holokausztról" beszél, és az évfordulót évek óta saját céljainak népszerűsítésére használja ki. Ennek keretében szombatra is tüntetésre szólított fel, és arra külföldről is szélsőjobboldali résztvevőket hívott meg.

A több mint 6 ezer összegyűlt neonáci tüntetésére azonban a drezdaiak békés tiltakozása, illetve balos, úgynevezett autonóm csoportok ellentüntetése miatt nem kerülhetett sor. Az évfordulóról való megemlékezés pedig gyakorlatilag a szélsőjobboldal elleni megmozdulássá vált.

Helma Orosz, a város kereszténydemokrata polgármestere egy vasárnapi interjúban mindezzel kapcsolatban kijelentette: "Drezda bombázása nem választható el a nemzetiszocializmus bűncselekményeitől. Mielőtt Drezda égett, égtek a zsinagógák, égett Varsó, Rotterdam és Coventry." A polgármester szerint mindezt soha nem szabad elfelejteni. A drezdaiak a szélsőjobboldali tüntetés megakadályozásával kiálltak a gyűlölet és a felejtés ellen. és állást foglaltak a tolerancia, a megértés, a megbocsátás és a megbékélés mellett - fogalmazott a város vezetője.

Huszonheten megsérültek

A szombati drezdai összetűzésekben huszonheten megsebesültek, közöttük több rendőr is. Vasárnapi bejelentés szerint a rendőrség Gera városában csaknem 200, Drezdából visszaérkezett neonácit ugyancsak őrizetbe vett, később azonmban szabadon bocsátották őket.

A Gorbacsovnak szánt kitüntetést eredetileg szombaton adták volna át, biztonsági okokból azonban egy nappal későbbre halasztották a rendezvényt.

Rovatok