Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe zárják 9/11 hősét

2010. február 18., csütörtök 22:08 | aznap frissítve

Adócsalás és más bűncselekmények miatt négy év börtönbüntetésre ítélték Bernard Kerik volt New York-i rendőrkapitányt, aki a terrorellenes küzdelem jelképe volt. Nyolc vádpontban mondták bűnösnek.

Adócsalás és egyéb bűnök miatt négy évre lecsukják 9/11 hősét, Bernard Kerik volt New York-i rendőrfőkapitányt. Az ítéletet csütörtökön mondták ki. Az egykori rendőrkapitány óvadék ellenében egyelőre szabadlábon marad, házi őrizetben lesz, elektronikus bokapántot kell viselnie, május 17-én kezdi letölteni büntetését.

Keriket - akit korábban Rudy Giuliani volt polgármester mellett a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek utáni mentési műveletek hőseként emlegettek, 2004-ben majdnem ő lett a belbiztonsági miniszter - nyolc vádpontban találták bűnösnek. Kerik korábban a terrorellenes küzdelem jelképe volt: a 9/11-es támadások idején ő vezette a New York-i rendőrséget és nagy hírnevet szerzett a mentési munkálatok szakszerű irányításával.

„A tény, hogy Kerik a 9/11-es eseményeket személyes előnyszerzésre és gazdagodásra használta, sötétséget idéz a lelkemben” - fogalmazott Stephen Robinson szövetségi bíró.

Csütörtökön, az ítélet kihirdetése előtt Kerik azt kérte a bíróságon, hogy mihamarabb engedjék haza feleségéhez és két lányához, írja az AP."Bocsánatot szeretnék kérni az amerikai néptől azokért a hibákért, amelyeket elkövettem" - mondta Kerik a bíróság épülete előtt.

Az egykori rendőrfőnök ellen 2007 novemberében emeltek vádat egyebek között csalás, adócsalás, nyomozás akadályozása és az amerikai kormány félrevezetése címén. Tavaly novemberben vallotta be bűnösségét. Az ügyészség szerint a bűncselekményeket részben azért követte el, hogy miniszteri poszthoz juthasson a kormányban.

Törvénysértéseire akkor kezdett fény derülni, amikor George Bush volt elnök kiszemelte kabinetjébe, és alaposan átvilágították. Ügye 2008-ban gyengítette Rudy Giulianinak a republikánus elnökjelöltségért folytatott kampányát, ugyanis 2000-ben még a volt polgármester nevezte ki a rendőrfőnöki posztra, ráadásul hivatali idejük lejárta után üzleti partnerek maradtak.

Rovatok