Index Vakbarát Hírportál

NAÜ: elképzelhető, hogy Irán atomfegyveren dolgozik

2010. február 18., csütörtök 21:17 | aznap frissítve

Elképzelhető, hogy Irán atomfegyver gyártására alkalmas urándúsítással kísérletezik, állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a sajtónak csütörtökön kiszivárogtatott jelentésében. A NAÜ aggodalmának adott hangot a tudomására jutott információk miatt. Ezek az értesülések arra utalnak, "hogy Irán esetleg rakétatöltet előállításán dolgozott vagy dolgozik" - állt Amano Jukijának, a NAÜ új főtitkárának a beszámolójában.

Az ENSZ-családhoz tartozó szervezet eddig csak lehetséges múltbeli tevékenységeket említett Iránnal kapcsolatban. A beszámoló "részletes, összefüggő és technikai részleteit tekintve hihető" információkra hivatkozik. Felsorol egy sor tevékenységet, amelyeket "a jelek szerint 2004 után is folytattak", köztük katonai célra alkalmas fűtőanyag fejlesztését.

Amano várhatóan március első hetében terjeszti a szervezet kormányzó tanácsa elé jelentését, az elsőt tavalyi megválasztása óta. A dokumentum várhatóan táplálja majd a nyugati aggodalmakat, hogy Irán titokban atomfegyver gyártásán munkálkodik. A teheráni vezetés cáfolja ezt, állítása szerint békés, így például orvosi célokra szolgál az iráni atomprogram.

A jelentés megállapította azt is, hogy Teherán előállított egy kis mennyiségű magas fokon dúsított - húszszázalékos - urániumot, de erről nem tájékoztatta időben az atomenergia nemzetközi jognak megfelelő felhasználásán őrködő szervezetet.

Az IRNA iráni hírügynökség szerint a NAÜ legutóbbi jelentése megerősíti, hogy Irán nukleáris tevékenysége békés jellegű, és hogy az ország ettől nem tér el katonai célok irányába. Ezt az értelmezést az IRNA Ali Aszgar Szoltanije iráni NAÜ-küldöttre hivatkozva ismertette.

Teherán egy hete jelentette be, hogy 20 százalékos szintre dúsítja fel uránkészletét. E provokatív lépés óta nyugati országok - elsősorban az Egyesült Államok - az eddiginél is erőteljesebben szorgalmazzák, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el újabb büntetőintézkedéseket Iránnal szemben. A közös nyilatkozat az orosz álláspont keményedését is jelzi.

Az ENSZ eddig háromszor sújtotta szankciókkal Iránt a vitatott atomprogram miatt, 2006 decemberében, 2007 márciusában, legutóbb pedig 2008 márciusában.

Rovatok