Index Vakbarát Hírportál

Obama bezárkózott a dalai lámával

2010. február 18., csütörtök 20:37

Zárt ajtók mögött találkozott a dalai láma Barack Obama amerikai elnökkel a Fehér Házban. A Kína tiltakozása miatt visszafogott találkozóról sok nem szivárgott ki.

A határozott kínai tiltakozások ellenére Barack Obama csütörtökön a washingtoni Fehér Házban találkozott a dalai lámával. Az amerikai elnök azonban tekintettel Peking érzékenységére a sajtónyilvánosság mellőzésével, zárt ajtók mögött fogadta a száműzetésben élő tibeti vallási vezetőt, és a találkozó után sajtótájékoztatót sem tartottak.

A megbeszélésre nem az ovális irodában, hanem a térkép szobában került sor. A Fehér Ház annyit közölt, hogy közreadnak egy fotót a találkozóról.

A dalai láma ismertetése szerint a béke hirdetésének szükségességéről, a humanitárius értékekről és a vallási harmóniáról tárgyaltak Barack Obamával. A vallási vezető a demokrácia, szabadság és emberi értékek úttörőjének nevezte az Egyesült Államokat.

Peking az előző hetekben többször is figyelmeztetett, hogy tovább fog rontani az amúgy is feszült amerikai-kínai viszonyon, ha Obama tárgyal a tibeti buddhisták szellemi vezetőjével. A kínai vezetés azzal vádolja a dalai lámát, hogy Tibet függetlenségéért harcol, a vallási vezető azonban azt állítja, csak azt akarja elérni, hogy Tibet "valódi autonómiát" kapjon.

A dalai lámával a három előző amerikai elnök is találkozott. Barack Obama 2009. nyarán közelgő kínai látogatását szem előtt tartva elhárította a találkozót a Washingtonba látogató dalai lámával. A Fehér Ház akkor azzal magyarázta a döntést, hogy az része azoknak a lépéseknek, amelyekkel az Obama-kormány megalapozná a Kínához fűződő jó kapcsolatokat.

A dalai láma amerikai látogatása során Washingtonban találkozik a tibetiek helyi csoportjával, magántalálkozókat bonyolít, majd Los Angelesbe és Floridába is elutazik pár napra.

Rovatok