Index Vakbarát Hírportál

Összetűzések a Lyon-Torino gyorsvasút miatt

2010. február 18., csütörtök 07:08 | aznap frissítve

Négyen megsebesültek - egyikük súlyosan -, amikor a Lyon-Torino gyorsvasút ellenzői összecsaptak rendőrökkel szerda este az észak-olaszországi Susa közelében.

Olasz lapértesülések szerint mintegy 300 tüntető akarta megakadályozni a talajfeltárási munkákat végző fúrógép előrehaladását a Susa-völgyben fekvő Coldimossónál, Lyon-Torino gyorsvasút építési területén.

Az indulatok akkor csaptak magasba, amikor a tüntetők egy csoportja elhagyta a Susa-völgyben felállított állandó őrhelyet, és megközelítette a fúrógépet. A tüntetők több közutat is eltorlaszoltak. A tüntetők kövekkel és fadarabokkal dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal oszlatták fel a tömeget.

Az összetűzésekben két rendőr és két tüntető sérült meg, közöttük egy fiatal férfi, akit súlyos sérüléssel szállítottak kórházba. A másik sérült tüntető egy negyvenes éveiben járó nő, aki az arcán és az orrán sérült meg.

Ez volt az első alkalom, hogy súlyos összetűzések voltak tüntetők és rendőrök között, amióta januárban megkezdték a Torino és Lyon közötti gyorsvasút nyomvonalának meghatározását célzó geológiai feltárásokat. Január közepén több tízezren tiltakoztak a beruházás ellen.

Franciaország és Olaszország 2001-ben kötött szerződést a Lyon és Torino közötti TGV gyorsvasút megépítéséről, amely 7 óráról 4 órára csökkentené a Párizs és Milánó közötti utazás időtartamát, de a beruházás Olaszországban nagy ellenkezésre talált a Fréjus-alagúthoz vezető völgy szűk volta és a várható környezetvédelmi hatások miatt.

A beruházás becsült költsége 15 milliárd euró, amelynek egy részét az Európai Unió finanszírozza. Az építkezés legfontosabb részét, az 58 kilométer hosszú alagút építését a tervek szerint 2013-ban kezdik még és a létesítményt 2023 táján helyezik üzembe.

Rovatok