Index Vakbarát Hírportál

A puccsisták felfüggesztették Niger alkotmányát

2010. február 19., péntek 06:20

Megdöntötték az alkotmánymódosítással hatalma megörzésén dolgozó nigeri elnök, Mamadou Tandja uralmát. A puccsisták elhurcolták az elnököt, és rendkívüli állapotot hirdettek ki az országban.

Megdöntötték az országot 1999 óta irányító Mamadou Tandja uralmát a nigeri puccsisták. A magukat a Demokrácia Helyreállításának Legfelsőbb Tanácsának (CSDR) nevező katonai csoport bejelentette az alkotmány felfüggesztését és az alkotmányos intézetek feloszlatását. A csoport megnevezte elnökét is, Salou Djibo századparancsnokot.

A CSDR kijárási tilalmat rendelt el, valamint lezárták az ország határait. Az elnököt és kormányának tagjait francia diplomáciai források szerint egy laktanyába hurcolták.

Nigerben májusban durvult el a belpolitikai helyzet, amikor Tandja elnök feloszlatta a parlamentet, mert az nem támogatta alkotmánymódosítási terveit. Júniustól az elnök rendeletekkel kezdett kormányzozni, pedig ezt legfeljebb szükségállapot idején tehetné meg. Amikor az alkotmánybíróság is elutasította az alkotmány módosítására tett kísérletét, feloszlatta a testületet.

A Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) tavaly ősszel felfüggesztette Niger tagságát, az Európai Unió pedig az alkotmányos rend helyreállítását kérte a nigeri kormánytól.

Rovatok