Index Vakbarát Hírportál

Brown előbbre hozhatja a brit választást

2010. február 19., péntek 14:54 | aznap frissítve

Eredetileg májusra tervezte a választások kiírását Gordon Brown, de a gazdaság rossz helyzete miatt előrébb hozhatja a szavazást. Az elemzők szerint valószínűleg még azelőtt megtartják a választást, hogy a statisztikai hivatal nyilvánosságra hozná a kiábrándító első negyedéves gazdasági adatokat.

A korábbi terveivel ellentétben nem május 6-ára, hanem már áprilisra írhatja ki a parlamenti választást a brit kormányfő, Gordon Brown, írja a Daily Mail. A brit törvények szerint a parlamenti választás időpontjára a regnáló miniszterelnök tesz javaslatot, azt leghamarabb három, legkésőbb öt évvel az előző parlamenti választások után kell megtartani. Eddig az volt az elemzők vélekedése, hogy Brown a lehető legkésőbbi időpontban, az önkormányzati választásokkal egy napon, május 6-án szeretne választást tartani.

Emögött az állt, hogy Brown bízott gazdaságélénkítő programja sikerében, és abban, hogy a javuló gazdasági helyzetben a kormányzó Munkáspárt jobb eredményt érhet el. A legfrissebb gazdasági elemzések szerint azonban Nagy-Britanniát újra recesszió fenyegeti, amihez immár a gazdaságélénkítő programok költekezése miatt nagy költségvetési hiány is társul.

Így elképzelhető, hogy Brown a tervezettnél korábbra, április 23. elöttre írja ki a választást. Április 23-án hozza ugyanis nyilvánosságra a brit statisztikai hivatal az első negyedéves gazdasági adatokat, így a választást még az előtt lebonyolíthatnák, hogy hivatalosan is szembesülni kellene a kiábrándító gazdasági helyzettel, írja a Daily Mail.

A választás esélyese amúgy az ellenzéki Konzervatív Párt, bár a Munkáspárt az utolsó felmérésekben már javított pozícióján, ami felvetette a Nagy-Britanniában ritka megosztott parlament esélyét is. A brit választási rendszer a győztes pártnak kedvez, ugyanis csak egyéni képviselők vannak, akik a szavazataránytól függetlenül, szimpla szavazattöbbséggel szerezhetnek mandátumot. A legutóbbi választásokon a Munkáspárt csak három százalékkal verte a konzervatívokat, ezzel is 158 fős többséget szerzett a parlamentben.

Rovatok