Index Vakbarát Hírportál

Kacsa lehet a mérgezésre készülő muszlim katonákról szóló hír

2010. február 19., péntek 14:48

Társaik megmérgezésére készülő, muzulmán vallású katonákat fogtak el egy amerikai katonai bázison még decemberben, állítja két jobboldali amerikai hírtelevízió. A hihetetlennek tűnő hír valószínűleg nem is igaz.

Meg akarta mérgezni társait öt muzulmán vallású amerikai katona a dél-karolinai Fort Jackson támaszponton, jelentette a Christian Broadcasting Network meg nem erősített, de jól értesült forrásokra hivatkozva. A CBN beszámolója szerint az öt katonát még decemberben letartóztatták, de nem tudni, hogy azóta őrizetben vannak-e.

Az Atlantic című magazin szerint azonban a hír kacsa. A lap jelenlegi Pentagon-tudósítója, Marc Ambinder szerint a hadsereg szimplán hazugságnak minősítette a CBN híradását. "Nem történt letartóztatás" - mondta egy szóvivő.

A Fox News azonban tényként számolt be a letartóztatásokról. Ezt Chris Grey, a katonai nyomozóparancsnokság (CID) szóvivőjének nyilatkozatára alapozzák, bár ő csak annyit mondott, hogy "komolyan veszik a gyanút", de egyelőre "nincs hitelt érdemlő bizonyíték"
Az Atlantic sztárblogere, Andrew Sullivan Donald Sensing, a CID volt kommunikációs főnökének blogjából idézve cáfolja a történteket.

Sensing szerint a CBN beszámolója szakmai tévedések sorát tartalmazza, amelyek teljes egészében hiteltelenítik a történetet.

A CBN állítása szerint a katonákat őrizetbe vették, Sensing szerint ilyet nem tehetnek velük, legfeljebb elzárhatják őket. Hosszú távon nem tarthatják őket elzárva sem, vissza kell őket irányítani egységükhöz, ahol parancsnokuk korlátozhatja szabad mozgásukat - azaz nem hagyhatják el a körletet vagy a laktanyát. Sensing szerint ha folyik is nyomozás, arról legfeljebb hat-hét ember tudhat a CID vezetésében, ők pedig nem tartanak kapcsolatot újságírókkal.

Rovatok