Index Vakbarát Hírportál

Bizonyítani tudják, hogy a Moszad ölte meg a Hamász-vezetőt

2010. február 20., szombat 12:15

Két palesztinra gyanakszanak, hogy ők vezethették el Mahmúd al-Mabhúh Hamász-vezetőhöz a gyilkosság állítólagos elkövetőit, a Moszad ügynökeit. A Fatah biztonsági szolgálatának egykori tagjai személyesen ismerték a katonai parancsnokot. Dubaj azt állítja, bizonyítékot találtak, hogy izraeli titkosügynökök követték el a gyilkosságot.

Két palesztin, akiket azzal gyanúsítanak, hogy együttműködnek Izraellel, érintett lehet Mahmúd al-Mabhúh, a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok egyik alapítójának dubaji meggyilkolásában, írja a Times. A lap szerint a Fatah biztonsági szolgálatának egykori tagjai vezethették el az állítólagos elkövetőket, a Moszad ügynökeit célpontjukhoz.

A palesztin hírszerzés egy magas rangú vezetője azt mondta, valószínűleg mindketten személyesen ismerték al-Mabhúhot azokból az időkből, mikor a katonai hírszerzésnek dolgoztak a Gázai övezetben.

A Times arról is beszámolt, hogy vizsgálat indulhat az ügyben az Egyesült Államokban is, mert a hírek szerint az akcióban amerikai hitelkártyákat is használtak.

Közben a dubaji hatóságok bejelentették, új bizonyítékokat találtak izraeli ügynökök érintettségére, ezek között vannak kártyás fizetések adatai, illetve a gyanúsítottak lehallgatott telefonbeszélgetései, írta az arab nyelvű al-Bajan című helyi lap. A rendőrség eddig 11 embert gyanúsított meg azzal, hogy európai útleveleket használtak a tulajdonosok tudta nélkül.

A dubaji rendőrség információi megerősítik, hogy a gyanúsítottak hitelkártyával, más országokban vásároltak utazásaikhoz jegyeket, a nevek pedig megegyeztek azokkal, amelyeket az útlevelek alapján azonosítottak, közölte a lap szombati száma a dubaji rendőrfőnök, Dahi Halfán Tamim szavait.

A dubaji rendőrség nyilvánosságra hozta a gyanúsítottak fotóit, az Interpol ezek alapján körözi őket.

A dubaji hatóságok és a Hamász az eset január végi nyilvánosságra hozatala óta biztosak abban, hogy al-Mabhúhot a Moszad ügynökei ölték meg, a Hamász-parancsnok holttestét szállodai szobájában találták meg.

Rovatok