Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért az iskolai megrontások miatt Freiburg érseke

2010. február 22., hétfő 17:26

Bocsánatot kért a katolikus iskolákban történt, a paptanárok által korábban elkövetett szexuális bűncselekmények miatt a német katolikus püspöki konferencia elnöke.

Robert Zollitsch freiburgi érsek a német katolikusok központi szervezetének hétfőn kezdődött tavaszi konferenciáján bocsánatot kért mindazoktól, akik ilyen bűncselekmények elszenvedői voltak.

A német katolikus egyház az ügy átfogó kivizsgálása mellett van - hangsúlyozta az érsek, aki első ízben szólalt meg a több mint három héttel ezelőtt kirobbant botrány kapcsán.

Először a berlini elitgimnáziumnak számító jezsuita Canisius kollégiumban derült ki, hogy a 70-es és 80-as években volt olyan paptanár, aki több diákot megrontott, illetve szexuálisan molesztált. Ezt követően több katolikus iskolából érkezett hasonló hír. A német jezsuita rend már bocsánatot kért a történtek miatt, és külön megbízottat nevezett ki az ügy feltárására. A megbízott a hét végén arról számolt be, hogy a rendelkezésre álló információk szerint szerte az országban több mint 120 ilyen jellegű szexuális bűncselekmény történt.

A német katolikus püspöki konferencia ennek nyomán tűzte a tavaszi konferencia napirendjére az ügyet, amelynek kapcsán Zollitsch érsek azt hangsúlyozta, hogy le kell vonni a tanulságokat a történtekből. Az érsek szerint nem elég az ügy feltárása, hanem biztosítani kell a gyermekek, illetve diákok fokozottabb védelmét szexuális bűncselekményekkel szemben. Utalt arra is, hogy felül kell vizsgálni azokat az irányelveket, amelyeket a püspöki konferencia nyolc évvel ezelőtt dolgozott ki a szexuális visszaélések elleni védelemre. A tanulságok között említette az ilyen jellegű visszaélések megelőzését célzó intézkedések javítását.

" A gyermekekkel szembeni szexuális erőszak iszonytató bűncselekmény" - fogalmazott a püspöki konferencia elnöke. Zollitsch szerint az ilyen jellegű visszaélések súlya az egyházon belül különösen nagy, mert a gyermekek és a fiatalok körében különleges bizalom él a papok iránt.

Közvetlenül a tavaszi konferencia kezdete előtt a német kormány is az ügy alapos kivizsgálására szólította fel a katolikus egyházat. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter nyilatkozatban hangoztatta, hogy a történtek teljes feltárását várja.

Rovatok