Index Vakbarát Hírportál

Kommandósok rabjaival építtette dácsáját az orosz belügyminiszter-helyettes

2010. február 23., kedd 08:57

Illegálisan letartóztatott és fogva tartott bevándorlókat vetett rabszolgasorba az orosz belügyminiszter-helyettes, állítja egy orosz ellenzéki lap. A New Times a biztonsági szervek elitkommandójánál, az OMON-nál zajló visszaéléseket leleplező cikksorozatot indított.

Újabb leleplező cikket közölt az orosz biztonsági erők elitkommandójáról, az OMON-ról a New Times című orosz ellenzéki lap. Állításuk szerint Mihail Szuhodolszkij belügyminiszter-helyettes a kommandósok által összefogdosott, rabként tartott bevándorlókkal építtette fel nyaralóját.

A belügyminisztérium szerint a cikk "újabb kísérlet az OMON bemocskolására". A New Times február elején leleplező interjúkat közölt az OMON tagjaival, amiben a kommandósok feletteseik törvénysértéseiről, az alvilággal ápolt kapcsolatairól nyilatkoztak.

A cikk megjelenése után a belügyminisztérim írásos nyilatkozatokat kért az OMON tagjaitól, akik valamennyien tagadták, hogy nyilatkoztak volna a lapnak.

Az utóbbi időben egyre nő Oroszországban az elégedetlenség a rendőrök által elkövetett, többé-kevésbé tudott és megszokott visszaélések és korrupciós ügyek, valamint az utóbbi hónapokban különösen elszaporodott bűntettek miatt. Immár a rendőrök is egyre hangosabb zúgolódnak.

A sort november közepén Alekszej Dimovszkij novorosszijszki őrnagy kezdte, aki az interneten beszámolt a városa rendvédelmi szerveit átható korrupcióról. Példáját az ország minden tájáról egyre többen követik. A  főnökök, akiknek a zsebébe befolyik a vesztegetési és védelmi pénzek java, keményen védekeznek, elsősorban a zúgolódók elleni támadás útján.

Dimovszkijt például elbocsátották, vizsgálati fogságban van, mert évtizedes pályafutása során állítólag elsikkasztott mintegy 180 ezer forintnyi összeget, és a hírek szerint hamarosan pszichiátriai kivizsgálásra utalják.

A panaszok már a legfelsőbb szintre is eljutottak. Dmitrij Medvegyev elnök február 19-én nagyszabású átalakításokat hajtott végre a belügyminisztériumban és a rendőrségnél. Két miniszter-helyettest és nyolc regionális rendőri vezetőt leváltott, az új miniszter-helyetteseket az elnöki adminisztrációból nevezte ki, s az egész főhatóság, valamint a tarthatatlanná vált rendőrség átfogó reformját jelentette be azzal, hogy azt személyesen felügyeli majd.

Rovatok