Index Vakbarát Hírportál

48-ra nőtt a halálos áldozatok száma Madeira szigetén

2010. február 23., kedd 14:09 | aznap frissítve

Hat újabb holttestet találtak a túlélők után kutató csoportok a Portugáliához tartozó szigeten. A 32 eltűntként nyilvántartott ember közül 19 előkerült.

Több mint egyhavi csapadékmennyiség zúdult le vasárnap a Portugáliához tartozó Madeirán. A mentésben részt vevők hat újabb hottestet találtak, így a katasztrófa áldozatainak száma 48-ra nőtt. Az eddig 32 eltűntként kezelt emberből 19 előkerült.

A folyóvá duzzadt sár földcsuszamlásokat okoz a szigeten. A kitelepítések folyamatosak, mert a víz és sár újabb és újabb lakóházakat sodor magával.

A legtöbb családot Ponta do Solból kellett kitelepíteni, amely a legveszélyeztetettebb falu a sziget fővárosától, Funchaltól nyugatra. A katonaság mellett bevetették a különleges egységeket is, melyek elsősorban az utak és elsodort hidak helyreállításában segítenek. Óriási sziklákat kell elmozdítani az úttestekről, és hatalmas mennyiségű sarat szivattyúzni a lakóházakból.

A sérültek száma 120 fölött van, ezek közül több brit állampolgárt kezelnek kórházban. 350 ember maradt fedél nélkül. A sérültek és áldozatok száma tovább nőhet, hiszen még mindig van megközelíthetetlen település.

Rovatok